سوره انشقاق
سوره انشقاق؛ هشتاد و چهارمین سوره قرآن کریم، سورهای مکی دارای 25 آیه. انشقاق به معنای شکافته شدن است و در آیه نخست سوره، به شکافته شدن آسمان در روز قیامت اشاره شده است.
معرفی سوره
سوره انشقاق، هشتاد و چهارمین سوره قرآن كریم است که مکی بوده و دارای ۲۵ آیه و 108 کلمه است.
در آیه اول این سوره، خبر از وقوع قيامت با دو شقه شدن آسمان داده میشود و از هم پاشيدن كرات آسمان در آستانه وقوع قيامت، نشانهای از پايان اين جهان و آغاز جهان ديگر ذکر میشود. بههمین دلیل اين سوره را به نام انشقاق ناميدهاند و مأخذ نامگذاری سوره، «انشقاق» به معنی شكافته شدن است[۱][۲][۳].
محتوای سوره
سوره انشقاق مانند بسیارى از سورههاى جزء سیام قرآن مجید از مباحث معاد سخن مى گوید. در آغاز اشـاراتی به حوادث هولناک و تکاندهنده پایان جهان وشروع قیامت میکند. در مرحله بعد به مساله رستاخیز و حساب اعمال نیکوکاران و بدکاران، و سرنوشت آنها اشاره دارد و در مرحله سوم به بخشی از اعمال و اعتقاداتی که موجب عذاب و کیفرالهی میشود و در مرحله چهارم بعد از ذکر سوگندهائی به مراحل سیر انسان در مسیر زندگی دنیا و آخرت اشاره میکند و سرانجام در مرحله پنجم باز سخن از اعمال نیک و بد و کیفر و پاداش آنهاست[۴][۵].
فضیلت سوره
پيامبر اسلام (ص) درباره این سوره فرمود: كسی كه سوره انشقاق را بخواند خداوند او را از اينكه در قيامت نامه اعمالش به پشت سرش داده شود در امان میدارد.
در تفسير مجمع البيان آمده استكه حضرت صادق(ع) فرمودند: هر كس سوره اذا السماء انفطرت (انفطار) و سوره اذا السماء انشقت (انشقاق) هيچ حجاب و پرده ای او را از (رحمت) خدا نپوشاند و منع ننموده و باز ندارد و هميشه به سوی (رحمت) خدا مینگرد و خدا به سوی او نظر نموده و مینگرد(وی را از رحمت و مهربانی خود بهرهمند گرداند) تا اينكه (در قيامت) مردم از حساب و رسيدگی به كارها فراغت يابند[۶].
آمرزش گناهان
از دیگر آثار و بركات سوره انشقاق میتوان به آمرزش گناهان اشاره کرد که در همین رابطه رسول خدا صلی الله علیه واله وسلم فرمودند: هر كس در شب چهارشنبه چهار ركعت نماز بخواند –دو نماز دو ركعتی- و در هر ركعت بعد از حمد سوره «انشقاق» را قرائت نماید.از گناهانش چنان خارج می شود مانند روز ولادتش و خداوند برای او به ازای هر حروف قرآن که می خواند عبادت یك سال را مینویسد.
آسان شدن زایمان
آسان شدن زایمان از دیگر برکات ثابت شده مدوامت بر قرائت این سوره مبارکه است، رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلم فرمودند: اگر سوره انشقاق را برای زنی كه زایمانش سخت شده بنویسند و بر او بیاویزند یا برای او بخوانند به زودی فارغ میشود.
امام صادق علیه السلام نیز فرمودند: سوره انشقاق را برای زنی كه درد زایمان گرفته بنویسند و بر او آویزان كنند به زودی زایمان می كند ولی انجام دهنده این عمل باید پس از زایمان به سرعت این سوره را از ایشان بردارد. همچنین اگر این سوره بر دیوار منزل نوشته شود از شرور و آفات دور نگه می دارد[۷][۸].
سعادت انسان در گرو مقابله با سختیها
در سوره انشقاق آیه ۶ میفرماید: «يَا أَيُّهَا الْإِنْسَانُ إِنَّكَ كَادِحٌ إِلَى رَبِّكَ كَدْحًا فَمُلَاقِيهِ». اى انسان، حقاً كه تو به سوى پروردگار خود بسختى در تلاشى، و او را ملاقات خواهى كرد! از این رو سعادت انسان در گرو مقابله با سختیها و مشکلات است، متاسفانه این مسئله یکی از مشکلات فرهنگی امروز این است که در تربیت فرزندان خود، والدین و اطرافیان این تفکر را دارند که هر چه ما سختی کشیدیم کافی است و فرزندمان نباید در سختی باشد، همه امکانات و رفاهیات را برایش فراهم میکنند و کودک خود به دنبال رفع مشکلاتش نیست. درصورتی که کمک والدین باید فراهم کردن زمینه تلاش برای کودک باشد تا او خود با سختیها مواجه شود[۹].
شادی واقعی
سوره «انشقاق» انسانهايی كه به دنبال شادی واقعی هستند را همانهايی میداند كه به دنبال هدايت هستند و در روز قيامت، نامه اعمال خود را به دست راست گرفته و شادمان و مسرورند[۱۰].
منابع
ایکنا
ویکی شیعه
ارجاعات
- ↑ اطلاعات عمومی سوره انشقاق در وبلاگ«منشور وحی»
- ↑ آمرزش گناهان؛ فضیلت قرائت سوره انشقاق
- ↑ ویکی شیعه
- ↑ تفسیر تربیتی سوره «انشقاق» در کانون قرآن و عترت فردوس
- ↑ آمرزش گناهان؛ فضیلت قرائت سوره انشقاق
- ↑ اطلاعات عمومی سوره انشقاق در وبلاگ«منشور وحی»
- ↑ آمرزش گناهان؛ فضیلت قرائت سوره انشقاق
- ↑ چند ذکر برای زایمان راحت و بدون ترس
- ↑ سعادت انسان در گرو مقابله با سختیهاست
- ↑ سوره «انشقاق» گرفتن نامه اعمال به دست راست را عين شادی واقعی میداند
فهرست سورهها
سوره قبلی:
1.- |
2.- | سوره بعدی:
3.- |
۱.الفاتحة ۲.البقرة ۳.آل عمران ۴.النساء ۵.المائدة ۶.الأنعام ۷.الأعراف ۸.الأنفال ۹.التوبة ۱۰.يونس ۱۱.هود ۱۲.يوسف ۱۳.الرعد ۱۴.ابراهيم ۱۵.الحجر ۱۶.النحل ۱۷.الإسراء ۱۸.الكهف ۱۹.مريم ۲۰.طه ۲۱.الأنبياء ۲۲.الحج ۲۳.المؤمنون ۲۴.النور ۲۵.الفرقان ۲۶.الشعراء ۲۷.النمل ۲۸.القصص ۲۹.العنكبوت ۳۰.الروم ۳۱.لقمان ۳۲.السجدة ۳۳.الأحزاب ۳۴.سبإ ۳۵.الفاطر ۳۶.يس ۳۷.الصافات ۳۸.ص ۳۹.الزمر ۴۰.غافر ۴۱.فصلت ۴۲.الشورى ۴۳.الزخرف ۴۴.الدخان ۴۵.الجاثية ۴۶.الأحقاف ۴۷.محمد ۴۸.الفتح ۴۹.الحجرات ۵۰.ق ۵۱.الذاريات ۵۲.الطور ۵۳.النجم ۵۴.القمر ۵۵.الرحمن ۵۶.الواقعة ۵۷.الحديد ۵۸.المجادلة ۵۹.الحشر ۶۰.الممتحنة ۶۱.الصف ۶۲.الجمعة ۶۳.المنافقون ۶۴.التغابن ۶۵.الطلاق ۶۶.التحريم ۶۷.الملك ۶۸.القلم ۶۹.الحاقة ۷۰.المعارج ۷۱.نوح ۷۲.الجن ۷۳.المزمل ۷۴.المدثر ۷۵.القيامة ۷۶.الانسان ۷۷.المرسلات ۷۸.النبإ ۷۹.النازعات ۸۰.عبس ۸۱.التكوير ۸۲.الإنفطار ۸۳.المطففين ۸۴.الإنشقاق ۸۵.البروج ۸۶.الطارق ۸۷.الأعلى ۸۸.الغاشية ۸۹.الفجر ۹۰.البلد ۹۱.الشمس ۹۲.الليل ۹۳.الضحى ۹۴.الشرح ۹۵.التين ۹۶.العلق ۹۷.القدر ۹۸.البينة ۹۹.الزلزلة ۱۰۰.العاديات ۱۰۱.القارعة ۱۰۲.التكاثر ۱۰۳.العصر ۱۰۴.الهمزة ۱۰۵.الفيل ۱۰۶.قريش ۱۰۷.الماعون ۱۰۸.الكوثر ۱۰۹.الكافرون ۱۱۰.النصر ۱۱۱.المسد ۱۱۲.الإخلاص ۱۱۳.الفلق ۱۱۴.الناس