سوره تکویر
سوره تکویر؛ هشتاد و یکمین سوره قرآن کریم، از سور مکی در جزء سیام، دارای 29 آیه. واژه تکویر در آیه اول، بهمعنای درهمپیچیده شدن و تاریک شدن، برای اشاره به وضعیت خورشید در آستانه قیامت استفاده شده است.
معرفی سوره
هشتاد و یکمین سوره و از سورههای مکی قرآن است که در جزء سیام قرآن جای دارد. بر حسب روایات ترتیب نزول، هفتمین سورهای است که بر پیامبر اکرم (ص) نازل شده است. این سوره دارای 29 آیه، 104 کلمه و 434 حرف است[۱]. تکویر بهمعنای درهم پیچیده شدن و تاریک شدن است. این نام از نخستین آیه سوره گرفته شده است[۲]. سوره تکویر درباره نشانههای قیامت و دگرگونیهای آن روز و همچنین عظمت قرآن و تأثیر آن سخن میگوید[۳].
محتوای سوره
آیات آغازین سوره درباره نشانههای قیامت و دگرگونیهای پایان این جهان سخن میگوید. از جمله درهم پیچیده شدن خورشید، سقوط ستارگان، راه افتادن کوهها از شدت زلزله، و وحشت مردم.
در بخش دوم، سوره درباره عظمت قرآن کریم و آوردنده آن و تأثیرگذاریاش بر نفوس انسانی سخن میگوید. در این بخش آمده است: قرآن بهوسیله فرستادهای امین نازل شده که بهخلاف ادعای مشرکان، شیطان در آن نفوذ ندارد.
محتوای این سوره نشان میدهد که در اوایل بعثت نازل شده است. زیرا پیامبر (ص) را از تهمتهای مشرکان منزه و دور میخواند[۴].
فضیلت سوره
از جمله فضائل این سوره را در امان ماندن از رسوایی در هنگام گرفتن نامه اعمال، در امان ماندن از خیانت دیگران در پناه خداوند و بهبودی درد چشم و چشم آسیبدیده شمرهاند[۵].
معنای «عِشار»
«عِشار» جمع «عَشْراء» به معناى شتر حامله ده ماهه است كه در نزد عرب، با ارزشترين اموال محسوب مىشده است. اما به هنگام بروز علائم قيامت، بىصاحب مىماند و كسى به فكر آن نيست[۶].
آیه 8 و 9: «وَإِذَا الْمَوْؤُودَةُ سُئِلَتْ. بِأَیِّ ذَنبٍ قُتِلَتْ»
آیات 8 و 9 این سوره، درباره زنده بهگور کردن دختران در زمان جاهلیت است. يكى از عادات بسيار بد جاهليت اين بود كه به خاطر فقر يا احساس ننگ، گاهى دختران خود را زنده به گور مىكردند. این درحالی بود که ولايت والدين بر فرزند محدود است و آنان حق گرفتن حقوق طبيعى فرزند همچون حق حيات را ندارند. از این آیه بهعنوان شعاری در حمایت از مظلومیت کسانی که بیگناه کشته میشوند، استفاده میگردد[۷][۸].
اشاره به عصمت پیامبر اکرم (ص)
در آیات 22 تا 25 سوره تکویر: «وَمَا صَاحِبُكُم بِمَجْنُونٍ، وَلَقَدْ رَآهُ بِالْأُفُقِ الْمُبِينِ، وَمَا هُوَ عَلَى الْغَیْبِ بِضَنِينٍ، وَمَا هُوَ بِقَوْلِ شَیْطَانٍ رَجِيمٍ»، برای عصمت و مصونیت پیامبر اکرم (ص) از خطا و اشتباه در تلقی وحی، 4 دلیل اقامه شده است[۹].
منابع
ایکنا
ویکی شیعه
ارجاعات
- ↑ آشنایی با سوره «تکویر» در قاب اینفوگرافیک
- ↑ تلاوت سوره مباركه «تكوير» موجب تذكر و غفلتزدایى انسان مىشود
- ↑ ویکی شیعه
- ↑ آشنایی با سوره «تکویر» در قاب اینفوگرافیک
- ↑ آشنایی با سوره «تکویر» در قاب اینفوگرافیک
- ↑ تلاوت سوره مباركه «تكوير» موجب تذكر و غفلتزدایى انسان مىشود
- ↑ آشنایی با سوره «تکویر» در قاب اینفوگرافیک
- ↑ تلاوت سوره مباركه «تكوير» موجب تذكر و غفلتزدایى انسان مىشود
- ↑ آيات ۲۲ تا ۲۵ سوره تكوير اشاره به عصمت پيامبر(ص) دارد
فهرست سورهها
سوره قبلی:
1.- |
2.- | سوره بعدی:
3.- |
۱.الفاتحة ۲.البقرة ۳.آل عمران ۴.النساء ۵.المائدة ۶.الأنعام ۷.الأعراف ۸.الأنفال ۹.التوبة ۱۰.يونس ۱۱.هود ۱۲.يوسف ۱۳.الرعد ۱۴.ابراهيم ۱۵.الحجر ۱۶.النحل ۱۷.الإسراء ۱۸.الكهف ۱۹.مريم ۲۰.طه ۲۱.الأنبياء ۲۲.الحج ۲۳.المؤمنون ۲۴.النور ۲۵.الفرقان ۲۶.الشعراء ۲۷.النمل ۲۸.القصص ۲۹.العنكبوت ۳۰.الروم ۳۱.لقمان ۳۲.السجدة ۳۳.الأحزاب ۳۴.سبإ ۳۵.الفاطر ۳۶.يس ۳۷.الصافات ۳۸.ص ۳۹.الزمر ۴۰.غافر ۴۱.فصلت ۴۲.الشورى ۴۳.الزخرف ۴۴.الدخان ۴۵.الجاثية ۴۶.الأحقاف ۴۷.محمد ۴۸.الفتح ۴۹.الحجرات ۵۰.ق ۵۱.الذاريات ۵۲.الطور ۵۳.النجم ۵۴.القمر ۵۵.الرحمن ۵۶.الواقعة ۵۷.الحديد ۵۸.المجادلة ۵۹.الحشر ۶۰.الممتحنة ۶۱.الصف ۶۲.الجمعة ۶۳.المنافقون ۶۴.التغابن ۶۵.الطلاق ۶۶.التحريم ۶۷.الملك ۶۸.القلم ۶۹.الحاقة ۷۰.المعارج ۷۱.نوح ۷۲.الجن ۷۳.المزمل ۷۴.المدثر ۷۵.القيامة ۷۶.الانسان ۷۷.المرسلات ۷۸.النبإ ۷۹.النازعات ۸۰.عبس ۸۱.التكوير ۸۲.الإنفطار ۸۳.المطففين ۸۴.الإنشقاق ۸۵.البروج ۸۶.الطارق ۸۷.الأعلى ۸۸.الغاشية ۸۹.الفجر ۹۰.البلد ۹۱.الشمس ۹۲.الليل ۹۳.الضحى ۹۴.الشرح ۹۵.التين ۹۶.العلق ۹۷.القدر ۹۸.البينة ۹۹.الزلزلة ۱۰۰.العاديات ۱۰۱.القارعة ۱۰۲.التكاثر ۱۰۳.العصر ۱۰۴.الهمزة ۱۰۵.الفيل ۱۰۶.قريش ۱۰۷.الماعون ۱۰۸.الكوثر ۱۰۹.الكافرون ۱۱۰.النصر ۱۱۱.المسد ۱۱۲.الإخلاص ۱۱۳.الفلق ۱۱۴.الناس