سوره نوح: تفاوت میان نسخه‌ها

از قرآن پدیا
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(یک نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط یک کاربر دیگر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
{{#css:
#source-digit{
        display: inline-block;
        padding: 0.5em 0.5em 0.5em 0.5em;
        border: 1px solid #a7d7f9;
width:430px;
        border-radius: 0.5em;
        line-height: 2em;
}
@media (max-width: 501px) {
    #source-digit{
width:90%;
        font-size:85%;
}
}}
<div style="text-align: center;">
<div id="source-digit" style="background: #f5faff; font-size:95%;">
<div style="text-align: center;"> '''[[سوره نوح(متن و ترجمه)|برای مشاهده متن سوره اینجا کلیک کنید.]]'''
</div>
<p>
</div></div>


'''سوره نوح'''؛ هفتاد و یکمین سوره قرآن کریم، سوره‌ای مکی و دارای 28 آیه. سوره از ابتدا تا انتها، درباره سرگذشت پیامبری نوح (ع) و دعوت قومش تا نفرین ایشان توسط نوح پیامبر است.
'''سوره نوح'''؛ هفتاد و یکمین سوره قرآن کریم، سوره‌ای مکی و دارای 28 آیه. سوره از ابتدا تا انتها، درباره سرگذشت پیامبری نوح (ع) و دعوت قومش تا نفرین ایشان توسط نوح پیامبر است.
خط ۳۹: خط ۶۱:
}}
}}
[[رده:معرفی سوره ها]]
[[رده:معرفی سوره ها]]
[[رده:سوره های جزء بیست و نهم]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۸ ژوئیهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۱۵:۱۴

سوره نوح؛ هفتاد و یکمین سوره قرآن کریم، سوره‌ای مکی و دارای 28 آیه. سوره از ابتدا تا انتها، درباره سرگذشت پیامبری نوح (ع) و دعوت قومش تا نفرین ایشان توسط نوح پیامبر است.

معرفی سوره

سوره نوح هفتاد و يکمين سوره قرآن است که ۲۸ آيه دارد و در مکه نازل شده است[۱]. نام‌گذاری این سوره به نام نوح، به دلیل پرداختن به داستان حضرت نوح(ع) در آن است[۲].

فضیلت سوره

از رسول خدا (ص) در فضيلت اين سوره نقل شده: هر کس سوره نوح را قرائت کند، از مؤمناني است که دعاي حضرت نوح عليه السلام شامل حال او مي شود. و دعا چنين است: «رَبِّ اغْفِرْ لي‏ وَ لِوالِدَيَّ وَ لِمَنْ دَخَلَ بَيْتِيَ مُؤْمِناً وَ لِلْمُؤْمِنينَ وَ الْمُؤْمِناتِ وَ لا تَزِدِ الظَّالِمينَ إِلاَّ تَباراً (نوح/28)؛ «پروردگارا! بر من و پدر و مادرم و هر مؤمني که در سرايم درآيد و بر مردان و زنان باايمان ببخشاي و بر هلاکت ستمگران بيفزاي».

از امام جعفر صادق عليه السلام نيز نقل شده است: هر کس که به خدا ايمان دارد و کتابش را قرائت مي‌کند، قرائت سوره نوح را رها نکند. هر بنده اي که با اميد به پاداش الهي و شکيبايي در راه خدا سوره نوح را در نمازهاي واجب و مستحب خود بخواند، خداوند او را در خانه هاي نيکوکاران مسکن دهد و سه بهشت از بهشت هايش را به کرامت خود به او عطا مي کند و با تعدادي زيادي از حوريان بهشتي تزويج نمايد[۳].

راهکار استثنایی سوره برای فراوانی نعمت‌های دنیوی و معنوی

وقتی انسان استغفار و توبه کند، مشمول لطف خاص الهی می‌شود؛ در قرآن و در سوره نوح در مورد توبه و استغفار و آثار آن فرموده است: «فَقُلْتُ اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ إِنَّهُ كَانَ غَفَّارًا. يُرْسِلِ السَّمَاءَ عَلَيْكُمْ مِدْرَارًا. وَيُمْدِدْكُمْ بِأَمْوَالٍ وَ بَنِينَ وَ يَجْعَلْ لَكُمْ جَنَّاتٍ وَ يَجْعَلْ لَكُمْ أَنْهَارًا» (نوح/10-12)؛ اولین ثمره استغفار ارسال آسمانی است که ممکن است مراد از آن، نزول نعم ظاهری و دنیوی و شاید نعمت‌های معنوی باشد. همچنین ثمره دیگر آن، مددکردن با مال و فرزندان است. یعنی در زندگی مادی انسان هم برکت ایجاد می‌شود که هم شامل مال و ثروت و هم شامل رزق معنوی است[۴].

علت نفرین کردن قوم توسط نوح (ع)

با توجه به آیات این سوره، فرين حضرت نوح(ع) برای قومش، نشانه ی بی صبری و سبقت گرفتن از تقدير الهی نبوده، بلکه نفرين ایشان مسبوق به اراده الهی بود؛ يعنی مشيت الهی بر آن تعلق گرفته بود كه با زبان حضرت نوح (ع) هلاكت كافران درخواست شود.

بايد دانست كه خداوند حضرت نوح(ع) را از عدم هدايت قوم كافر آگاه كرده بود و اين بيان در آيه ۳۶ سوره هود به خوبی نمايان است كه می فرمايد: «از قوم تو جز همان‌ها كه ايمان آورده اند، كسی مؤمن نخواهد شد». لذا وی بيم آن داشت كه ايمان آورنندگان نيز توسط گروه كافران گمراه و يا اذيت و آزار شوند (نوح/27).

یكی ديگر از دلايل نفرين حضرت نوح(ع) عبرت آموزی، تخويف و انذار برای آيندگان است. از سويی بايد گفت كه گاهی نفرين آخرين راهكار و چاره است و تنها در صورت لجاجت و عناد و اصرار بر كفر، نفرين پيامبرشان كه قصدی جز هدايت آنها نداشت، شامل حالشان می‌شود.

يك نكته ديگر درباره علل و فلسفه نفرين حضرت نوح(ع) درخواست خود كافران برای فرا رسيدن عذاب بود لذا وقتی لجاجت و عناد قوم نوح(ع) از حد فراتر رفت، قوم خود را نفرين كرد و فرمود: «ربِّ لا تَذرعلی الارض مِن الكافرين دَیّاراً» (نوح/26)[۵].

منابع

ایکنا

ویکی شیعه

ارجاعات

فهرست سوره‌ها

سوره قبلی:

1.-

2.- سوره بعدی:

3.-

۱.الفاتحة ۲.البقرة ۳.آل عمران ۴.النساء ۵.المائدة ۶.الأنعام ۷.الأعراف ۸.الأنفال ۹.التوبة ۱۰.يونس ۱۱.هود ۱۲.يوسف ۱۳.الرعد ۱۴.ابراهيم ۱۵.الحجر ۱۶.النحل ۱۷.الإسراء ۱۸.الكهف ۱۹.مريم ۲۰.طه ۲۱.الأنبياء ۲۲.الحج ۲۳.المؤمنون ۲۴.النور ۲۵.الفرقان ۲۶.الشعراء ۲۷.النمل ۲۸.القصص ۲۹.العنكبوت ۳۰.الروم ۳۱.لقمان ۳۲.السجدة ۳۳.الأحزاب ۳۴.سبإ ۳۵.الفاطر ۳۶.يس ۳۷.الصافات ۳۸.ص ۳۹.الزمر ۴۰.غافر ۴۱.فصلت ۴۲.الشورى ۴۳.الزخرف ۴۴.الدخان ۴۵.الجاثية ۴۶.الأحقاف ۴۷.محمد ۴۸.الفتح ۴۹.الحجرات ۵۰.ق ۵۱.الذاريات ۵۲.الطور ۵۳.النجم ۵۴.القمر ۵۵.الرحمن ۵۶.الواقعة ۵۷.الحديد ۵۸.المجادلة ۵۹.الحشر ۶۰.الممتحنة ۶۱.الصف ۶۲.الجمعة ۶۳.المنافقون ۶۴.التغابن ۶۵.الطلاق ۶۶.التحريم ۶۷.الملك ۶۸.القلم ۶۹.الحاقة ۷۰.المعارج ۷۱.نوح ۷۲.الجن ۷۳.المزمل ۷۴.المدثر ۷۵.القيامة ۷۶.الانسان ۷۷.المرسلات ۷۸.النبإ ۷۹.النازعات ۸۰.عبس ۸۱.التكوير ۸۲.الإنفطار ۸۳.المطففين ۸۴.الإنشقاق ۸۵.البروج ۸۶.الطارق ۸۷.الأعلى ۸۸.الغاشية ۸۹.الفجر ۹۰.البلد ۹۱.الشمس ۹۲.الليل ۹۳.الضحى ۹۴.الشرح ۹۵.التين ۹۶.العلق ۹۷.القدر ۹۸.البينة ۹۹.الزلزلة ۱۰۰.العاديات ۱۰۱.القارعة ۱۰۲.التكاثر ۱۰۳.العصر ۱۰۴.الهمزة ۱۰۵.الفيل ۱۰۶.قريش ۱۰۷.الماعون ۱۰۸.الكوثر ۱۰۹.الكافرون ۱۱۰.النصر ۱۱۱.المسد ۱۱۲.الإخلاص ۱۱۳.الفلق ۱۱۴.الناس