سوره عادیات
سوره عادیات؛ صدمین سوره در مصحف شریف، دارای 11 آیه و از سور مکی. نام سوره از آیه اول آن گرفته شده که به معنای دوندگان و تیزتکها است.
معرفی سوره
سوره عادیات از سورههای جزء سیام قرآن است. این سوره به حسب ترتیب مصحف، سوره صدم قرآن و به حسب ترتیب نزول، چهاردهمین سورهای است که از سوی خداوند متعال بر پیغمبر اسلام(ص) نازل شد. از این رو از سورههای مکیه به شمار میرود. این سوره دارای ۱۱ آیه، ۴۴ کلمه و ۱۹۶ حرف است[۱].
شأن نزول سوره (علی(ع) و سریه ذات السلاسل)
طبرسی در مجمع البیان آورده: بعضی گفتهاند سوره «عادیات» وقتی نازل شد که رسول خدا(ص)، علی (ع) را به جنگ ذات السلاسل فرستاد و علی(ع) لشکر دشمن را شکست داد و این در حالی بود که قبل از آن در چند نوبت افرادی با لشکریانی رفته بودند و نتوانستند کاری صورت دهند و به نزد پیامبر (ص) بازگشتند.
این ماجرا در حدیثی طولانی از امام صادق (ع) روایت شده است و آن را ذات السلاسل خواندهاند، زیرا که علی (ع) شکست فاحشی به مشرکان داد و عدهای را کشت، جمعی را اسیر کرد و اسیران را در طناب آنچنان به هم بست که گویی در غل و زنجیراند. وقتی این سوره نازل شد، رسول خدا(ص) از خانه به میان مردم آمد و نماز صبح را خواند و در نماز همین سوره(عادیات) را تلاوت کرد. بعد از آن که نمازش تمام شد، اصحاب گفتند: «ما این سوره را نشنیده بودیم»، حضرت فرمود: «بله، علی بر دشمنانش ظفر یافت و خدای تعالی این سوره را فرستاد و جبرئیل امشب با آوردن آن، فتح علی (ع) را به من مژده داد»، چند روز بیشتر نگذشت که علی(ع) با غنایم و اسیران رسید[۲].
فضیلت سوره
از پیامبر(ص) نقل شده: کسی که این سوره را بخواند خداوند به او ده حسنه میدهد به تعداد تمام کسانی که شب را در مزدلفه سر میکنند و در منا حاضر میشوند. امام صادق(ع) هم فرمودند: کسی که سوره عادیات را قرائت میکند، خداوند او را با امیرالمومنین(ع) مبعوث میکند[۳].
تفسیر سوره
وَالْعَادِيَاتِ ضَبْحًا ﴿۱﴾
خداوند در این آیه به اسبهای دونده که در جبههها و میدانهای جنگ میتازند، سوگند یاد میکند. کلمه «عادیات» از «عَدو» به معنی دویدن است. در شیوه راه رفتن هنگامی که کسی آهسته حرکت کند اسمش «مشی» است، وقتی مقداری سرعت میگیرد اسمش «سعی» است، وقتی سرعت بیشتری یافت نامش «عدو» است، پس عدو حرکت با شتاب و دویدن است[۴].
این سوگند اهمیت جنگ و ابزار جنگی را نشان میدهد؛ در دوران قدیم جنگ به وسیله اسبهای دونده انجام میگرفت از این رو خداوند متعال به اسبها قسم یاد میکند[۵]. همچنین قسم خوردن قرآن به اسبهای تندرو و برخاستن آتش از برخورد سم آنان با سنگها نشاندهنده اهميت قرآن و اسلام به جهاد است[۶].
فَالْمُورِيَاتِ قَدْحًا ﴿۲﴾
اسبهایی که سم به زمین میکوبند و در اثر برخورد سم آنها با سنگ، آتش و جرقه میجهد.
فَالْمُغِيرَاتِ صُبْحًا ﴿۳﴾
اسبهایی که صاحبانشان از صبحگاهان به وسیله آنها به دشمنان خود یورش میبرند. «اغاره» به معنای هجوم و حرکت تند است[۷].
فَأَثَرْنَ بِهِ نَقْعًا ﴿۴﴾
در اثر دویدن و کوبیدن سم بر زمین، گرد و غبار بلند میکنند و فضا را غبارآلود میکنند.
فَوَسَطْنَ بِهِ جَمْعًا ﴿۵﴾
اسبهایی که دشمنان را در میان احاطه و محاصره میکنند و از فرار آنها جلوگیری میکنند.
إِنَّ الْإِنْسَانَ لِرَبِّهِ لَكَنُودٌ ﴿۶﴾
به درستی که این انسان نسبت پروردگارش سرکش است؛ این انسان در مقابل خدا تواضع ندارد.
وَإِنَّهُ عَلَى ذَلِكَ لَشَهِيدٌ ﴿۷﴾
و به درستی که انسان خود شاهد سرکشی و گردنفرازی خود است؛ اما از تکبر دست برنمیدارد. اعمال خود انسان شاهد گردنکشی و سرکشی او هستند؛ مشاجرات، ناسزاگوییها، ضربه زدن به دیگران، حقپوشیها، آدمکشیها و ... شاهد این مسأله هستند.
وَإِنَّهُ لِحُبِّ الْخَيْرِ لَشَدِيدٌ ﴿۸﴾
به درستی که انسان شدیداً به دنبال ثروت اندوزی است و شیفته مال است. این امر مسلم است و همه مردم چنین گرایشی دارند.
أَفَلَا يَعْلَمُ إِذَا بُعْثِرَ مَا فِي الْقُبُورِ ﴿۹﴾
آیا این انسان نمیداند که روز قیامت آنچه در قبرهاست از آن خارج میشود؟
وَحُصِّلَ مَا فِي الصُّدُورِ ﴿۱۰﴾
و آنچه در سینهها است آشکار میشود و در ملأعام دیدنی میشود.
إِنَّ رَبَّهُمْ بِهِمْ يَوْمَئِذٍ لَخَبِيرٌ ﴿۱۱﴾
به درستی که خداوند به همه دلها و اعمال و رفتار آگاه و خبیر است[۸].
منابع
ایکنا
ارجاعات
- ↑ آیات سوره عادیات جهت تنبه و اصلاح انسان است
- ↑ بشارت فتح علی(ع) در سوره عادیات
- ↑ راز سوگند قرآن به آتش افروخته از سم اسب مجاهدان
- ↑ راز سوگند قرآن به آتش افروخته از سم اسب مجاهدان
- ↑ آیات سوره عادیات جهت تنبه و اصلاح انسان است
- ↑ «وَالْعَادِیَاتِ ضَبْحًا» نشاندهنده اهميت جهاد در اسلام است
- ↑ راز سوگند قرآن به آتش افروخته از سم اسب مجاهدان
- ↑ آیات سوره عادیات جهت تنبه و اصلاح انسان است
فهرست سورهها
سوره قبلی:
1.- |
2.- | سوره بعدی:
3.- |
۱.الفاتحة ۲.البقرة ۳.آل عمران ۴.النساء ۵.المائدة ۶.الأنعام ۷.الأعراف ۸.الأنفال ۹.التوبة ۱۰.يونس ۱۱.هود ۱۲.يوسف ۱۳.الرعد ۱۴.ابراهيم ۱۵.الحجر ۱۶.النحل ۱۷.الإسراء ۱۸.الكهف ۱۹.مريم ۲۰.طه ۲۱.الأنبياء ۲۲.الحج ۲۳.المؤمنون ۲۴.النور ۲۵.الفرقان ۲۶.الشعراء ۲۷.النمل ۲۸.القصص ۲۹.العنكبوت ۳۰.الروم ۳۱.لقمان ۳۲.السجدة ۳۳.الأحزاب ۳۴.سبإ ۳۵.الفاطر ۳۶.يس ۳۷.الصافات ۳۸.ص ۳۹.الزمر ۴۰.غافر ۴۱.فصلت ۴۲.الشورى ۴۳.الزخرف ۴۴.الدخان ۴۵.الجاثية ۴۶.الأحقاف ۴۷.محمد ۴۸.الفتح ۴۹.الحجرات ۵۰.ق ۵۱.الذاريات ۵۲.الطور ۵۳.النجم ۵۴.القمر ۵۵.الرحمن ۵۶.الواقعة ۵۷.الحديد ۵۸.المجادلة ۵۹.الحشر ۶۰.الممتحنة ۶۱.الصف ۶۲.الجمعة ۶۳.المنافقون ۶۴.التغابن ۶۵.الطلاق ۶۶.التحريم ۶۷.الملك ۶۸.القلم ۶۹.الحاقة ۷۰.المعارج ۷۱.نوح ۷۲.الجن ۷۳.المزمل ۷۴.المدثر ۷۵.القيامة ۷۶.الانسان ۷۷.المرسلات ۷۸.النبإ ۷۹.النازعات ۸۰.عبس ۸۱.التكوير ۸۲.الإنفطار ۸۳.المطففين ۸۴.الإنشقاق ۸۵.البروج ۸۶.الطارق ۸۷.الأعلى ۸۸.الغاشية ۸۹.الفجر ۹۰.البلد ۹۱.الشمس ۹۲.الليل ۹۳.الضحى ۹۴.الشرح ۹۵.التين ۹۶.العلق ۹۷.القدر ۹۸.البينة ۹۹.الزلزلة ۱۰۰.العاديات ۱۰۱.القارعة ۱۰۲.التكاثر ۱۰۳.العصر ۱۰۴.الهمزة ۱۰۵.الفيل ۱۰۶.قريش ۱۰۷.الماعون ۱۰۸.الكوثر ۱۰۹.الكافرون ۱۱۰.النصر ۱۱۱.المسد ۱۱۲.الإخلاص ۱۱۳.الفلق ۱۱۴.الناس