همسر لوط
همسر لوط؛ از اشخاص منفی یاد شده در قرآن.
شناسه اسمی همسر لوط
نام او به صورت صریح در قرآن نیامده بلکه با عبارت إمرأة لوط (تحريم/۱۰) از او یاد شده است. نام همسر لوط والهه یا واهله بوده است.
شناسه رفتاری و روانی همسر لوط
الف) خیانت
یکی از رفتارهای همسر لوط این است که راه خیانت و نفاق را پیش گرفته بود؛ چنان که قرآن نه تنها از او به بدی یاد کرده، بلکه او را ضرب المثل و نمونه انسان خیانتکار معرفی کرده است. (تحریم/۱۰) در اینجا منظور از خیانت، خیانت مکتبی و ایدئولوژی و فرهنگی است به همین دلیل خیانت کردن به پیامبر یعنی با دین او بدرفتاری کردن و به خدا خیانت کردن یعنی به ایمان او بدرفتاری کردن. پس در این آیه منظور از خیانت زن نوح و لوط نپذیرفتن مکتبشان است نه خیانت بی عفتی.
ب) فاش کردن اسرار خانه
اگر بر حضرت لوط وحی میشد یا کسی به او ایمان می آورد، فوری آن را نزد قوم فاش میکرد و اسباب اذیت و آزار پیامبر را فراهم می آورد.
ج) همکاری با قوم منحرف
دیگر ویژگی رفتاری همسر لوط همکاری با قوم منحرف بود، به گونه ای که اگر مهمانی بر لوط وارد می شد، برای باخبر کردن قوم، اگر روز بود، در بالای بام دود می کرد و اگر شب بود، با روشن کردن آتش، اهالی را با خبر می کرد تا با میهمانان عمل زشت (لواط) را انجام دهند. (هود/۷۸)
شناسه فکری و عقیدتی
ایمان نداشتن به خداوند و نپذیرفتن مکتب لوط، از نوع تفکر و عقیده او خبر می داد. قرآن در این باره میفرماید: «فَأَخْرَجْنَا مَنْ كَانَ فِيهَا مِنَ الْمُؤْمِنِينَ»؛ مَا مؤمنانی را که در شهرهای قوم لوط زندگی می کردند، (قبل از نزول عذاب) خارج کردیم. (ذاریات/۳۵) با توجه به این آیه زن لوط به خدا ایمان نداشته و جزو مؤمنان نبوده، به همین دلیل در شب حادثه هلاک شده است.
منابع
این مدخل برگرفته از کتاب اشخاص و گروه ها در قرآن است و مقاله آن هنوز به طور کامل تدوین نیافته است.