هارون

از قرآن پدیا

هارون؛ از پیامبران نامبرده شده در قرآن.

شناسه اسمی حضرت هارون

الف) نام هارون

«هارون» یکی از پیامبران الهی است که نامش ۲۰ بار در قرآن آمده است. بیشتر زندگی او همراه موسی بوده است. «هارون» در زبان عبری به معنی «کوه نشین» است.

ب) زمان و محل ولادت و وفات

ولادت: ۳۷۴۵ سال بعد از هبوط آدم.

وفات: ۳۸۶۸ سال بعد از هبوط آدم.

هارون در بیابان «تیه»، قبل از رسیدن به سرزمین مقدس از دنیا رفت.

شناسه جسمی و ظاهری

قد هارون از حضرت موسی کشیده تر و بلندتر بود و رنگ صورتش سفید و ضخیم البدن (تنومند) بود.

شناسه شغلی و خدماتی

حضرت هارون ابتدا «تاجر» بود، بعدها وزیر حضرت موسی شد.

شناسه رفتاری و روانی

از جمله فضایل رفتاری هارون داشتن بیانی فصیح و گویا بود، به طوری که قرآن از زبان برادرش موسی می فرماید: «وَأَخِي هَارُونُ هُوَ أَفْصَحُ مِنِّي لِسَانًا فَأَرْسِلْهُ مَعِيَ رِدْءًا يُصَدِّقُنِي إِنِّي أَخَافُ أَنْ يُكَذِّبُونِ» و برادرم هارون، زبانش از من فصیح تر است، او را همراه من بفرست تا یاور من باشد و مرا تصدیق کند، می ترسم مرا تکذیب کنند. (قصص/۳۴)

علامه طباطبایی می فرماید: منظور این نیست که اگر هارون همراه او باشد، دیگر او را تکذیب نمی کنند، بلکه چون موسی الکنت زبان داشته، می ترسیده نتوانند حجت را به خوبی بیان کند در نتیجه او را تکذیب کنند. أفصح از ماده فصیح در اصل به معنای خالص بودن چیزی از زوائد است و به سخنی که کوتاه و خالی از حشو و زوائد باشد، فصیح می گویند. بنابراین یک رهبر موفق کسی است که علاوه بر سعه صدر و قدرت روح دارای بیانی گویا و خالی از ابهام باشد. علاوه بر این هارون فردی صبور و بردبار بوده است.

شناسه فکری و عقیدتی هارون

الف)مبارزه با شرک

هارون مردم را به یکتاپرستی دعوت میکرد به طوری که در زمان غیبت موسی - هنگام رفتن به میقات - وقتی مردم به گوساله پرستی روی آوردند به شدت با آنان مخالفت کرد تا جایی که او را به کشتن تهدید کردند. بنابراین وقتی موسی پس از بازگشت او را مؤاخذه کرد، گفت: ای فرزند مادرم، این گروه مرا در فشار گذاشتند و ناتوان کردند و نزدیک بود مرا بکشند. پس کاری نکن که دشمنانت، مرا شماتت کنند و مرا با گروه ستمکاران قرار مده (اعراف/۱۵۰)

شناسه تبلیغی هارون

چنان که گفتیم هارون از پیامبران الهی بود که به همراه موسی شریعت او را تبلیغ میکرد. قرآن در این باره می فرماید: «ثُمَّ أَرْسَلْنَا مُوسَى وَأَخَاهُ هَارُونَ بِآيَاتِنَا وَسُلْطَانٍ مُّبِین» و سپس موسی و برادرش هارون را با آیات خود و دلیلی روشن فرستادیم. (مؤمنون/۴۵) طبق این آیه هارون از پیامبران مرسل و صاحب دلایل آشکاری از سوی خداوند بوده است. همچنین حدیث مشهور منزلت در شأن علی که مسلمانان بر آن اتفاق نظر دارند گواه نبوت هارون است. در این حدیث پیامبر می فرماید: نسبت على به من همانند نسبت «هارون» به «موسی» است با این تفاوت که هارون پیامبر بود ولی علی پیامبر نیست.

الف) صحف هارون

حضرت هارون کتاب مستقلی نداشته منظور از «فرقان» در آیه ذیل همان تورات حضرت موسی است: «وَلَقَدْ آتَيْنَا مُوسَى وَهَارُونَ الْفُرْقَانَ وَضِياء وَذِكْرًا لِّلْمُتَّقِينَ»؛ ما به موسی و هارون، فرقان که وسیله تشخیص حق از باطل و نور و آنچه مایه یادآوری برای پرهیز کاران است دادیم (انبیاء/۴۸)

ب) سیره تبلیغی هارون

از جمله روش تبلیغی هارون ، همکاری و همراهی در امر تبلیغ بوده است، قرآن از زبان موسی می فرماید: «وَاجْعَل لِّي وَزِيرًا مِّنْ أَهْلِي هَارُونَ أخي اشدد به أزري وَأَشْرِكْهُ فِي أمري» و وزیری از خاندانم برای . برادرم هارون را با او پشتم را محکم کن و او را در کارم شریک ساز». (طه/۲۹-۳۲) حضرت هارون ، خالصانه همراه و یاور موسی شد و برخی مأموریت های دعوت را به دوش کشید.

شناسه خانوادگی هارون

الف) نسب هارون

هارون پسر «عمران» پسر «یصهر»، پسر «قاهت»، پسر «لاوی»، پسر «یعقوب» ، پسر «اسحاق»، پسر «ابراهیم» .

نام مادر: «یوخابد» و برخی «یوکابد» گفته اند.

ب) نام فرزندان

هارون چهار فرزند به نام های «ماذاب»، «ایسهو» «العاذار»، «إيستامار» داشته است. برخی آورده اند او دو پسر به نامهای «شبّر» و «شبیر» داشته که معادل عربی آن «حسن» و «حسین» است.

نام برادر: حضرت موسی .

نام خواهر: مریم.

منابع

این مدخل برگرفته از کتاب اشخاص و گروه ها در قرآن است و مقاله آن هنوز به طور کامل تدوین نیافته است.