معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد
معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد؛ از معاونت های راهبردی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است، که با رویکرد ارتقای سطح فهم قرآنی عموم مردم از مبانی قرآن در کنار آموزش از مبتدی تا پیشرفته تاسیس گردید.[۱] براساس مصوبات اولین جلسه شورای توسعه فرهنگ قرآنی، مسئولیت هماهنگی بین حوزههای سهگانه فعالیتهای قرآنی شامل تبلیغ و ترویج، آموزش عمومی قرآن و تحقیق و پژوهش بر عهده وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی است؛[۲]لذا این معاونت با اهداف راهبردی در حوزه نهادینه کردن فرهنگ غنی قرآن مشغول به فعالیت می باشد.
تعریف
معاونت قرآن و عترت یکی از معاونت های راهبردی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است، که به منظور توسعه فرهنگسازی، آموزش قرآن و پرداختن به هنرهای قرآنی در راستای اشاعه دایره فعالیتی مؤسسات قرآنی تأسیس شده است. حافظان، قاریان و دیگر فعالان عرصه قرآن در راستای تقویت گفتمانسازی قرآنی در کشور قدم برداشته، و معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد نیز در راستای تحقق این امر مهم از هیچ کوششی فروگذار نمیکند.[۳]
اهداف
این معاونت با هدف رشد فضائل اخلاقی بر اساس ایمان و تقوی، استقلال فرهنگی و مصونیت جامعه از نفوذ فرهنگ اجانب، اعتلای آگاهی های عمومی در زمینه های مختلف و شکوفایی استعدادها و روحیه تحقیق، تتبع و ابتکار در جامعه، رواج فرهنگ و هنر اسلامی، آگاهی جهانیان نسبت به مبانی و مظاهر و اهداف انقلاب اسلامی-گسترش مناسبات فرهنگی با ملل و اقوام مختلف به خصوص مسلمانان و مستضعفان جهان و فراهم آمدن زمینه های وحدت میان مسلمین [۴]مشغول به فعالیت در سراسر کشور می باشد.
شرح وظایف
وظایف معاونت قرآن و عـترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به شرح زیر می باشد:
1) سیاست گذاری و برنامه ریزی به منظور توسعه گفتمان قرآنی ج.ا.ا درعرصه ملی و بین المللی.
2) برنامه ریزی وتدوین راهکارهای عملی درجهت تحقق اندیشه های حضرت امـام خمینی(ره) و منویات مقام معظم رهبری در حوزه قرآن و عترت(ع). 3) راهبری فعالیتهای تبلیغی و ترویجی قرآن کریم در کلیه بخش¬ های وزارت متبوع.
4) هماهنگی و پیگیری امور قرآنی مرتبط با شورای فرهنگ عمومی استان¬ها.
5) برنامه ریزی برای تدوین و استقرار نظام جامع حمایت از تولید و توزیع آثار و محصولات ممتاز قرآنی با تأکید بر قشر کودک و نوجوان.
6) صدور مجوز تأسیس مؤسسه¬ های فرهنگی قرآن و عترت(ع) و نظارت بر آنها.
7) برنامه ¬ریزی و حمایت به منظور توسعه مؤسسه ¬های قرآنی مردم نهاد و توانمندسازی آنها در زمینه فعالیت¬های تخصصی تبلیغی ترویجی قرآن و عترت(ع).
8) ارائه پیشنهاد به منظور تصویب قوانین و مقررات حمایتی از فعالان قرآنی کشور در مراجع ذیصلاح و پیگیری آنها.
9) برنامه ریزی برای تقویت سرمایه های انسانی و حمایت از طرح¬ها و برنامه ¬های خلاقانه تبلیغی و ترویجی حوزه قرآن و عترت(ع).
10) برنامه ریزی و حمایت از برگزاری نمایشگاه ها، جشنواره ها و آزمونهای سراسری قرآن و عترت و نظارت بر آنها.
11) راهبری فعالیتهای تبلیغی ترویجی قرآنی ج.ا.ا در داخل و خارج از کشور از طریق کمیسیون توسعه فعالیت¬های تبلیغی ترویجی قرآن .
12) حمایت و نظارت برتوسعه آموزش عمومی قـرآن و عترت در چار چوب تقسیم کار کمیسیون توسعه آموزش عمومی قرآن کریم.
13) هماهنگی، پیگیری و گزارشگیری از فعالیتهای قرآنی کلیه دستگاه¬های دولتی، عمومی و نهادهای مردمی.
14) برنامه ریزی و حمایت از توسعه فعالیتهای مردمی قرآن و عترت(ع) در مناطق محروم، عشایری، روستایی و مرزی.
15) برنامه ریزی و پشتیبانی از توسعه فضاهای قرآنی به ویژه مراکز تولید و عرضه آثار و محصولات قرآن و عترت(ع).
16) تدویـن ضوابط انتخاب و معرفی و تکریم خادمان قرآن کریم جمهوری اسلامی ایران.
17) صدور مجوز انتشار ترجمه های قرآن کریم و نظارت بر آنها و حمایت از توسعه کمی و کیفی ترجمه¬ ها.
18) برنامه ریزی برای ارتباط مؤثر با نخبگان، صاحب نظران، پیشکسوتان، فعالان حوزه قرآن و عترت(ع) و حمایت از آنها.
19) راهبری سامانه جامع قرآنی کشور.
20) برنامه ریزی و حمایت از مطالعات کاربردی حوزه تبلیغی- ترویجی قرآن و عترت(ع).
21) برنامه ریزی و حمایت از تولید محتوا در فضای مجازی و استفاده حداکثری از ظرفیت فناوری¬ های نوین اطلاعات و ارتباطات به منظور برای تبلیغ و ترویج آموزه های قرآن و عترت (ع).
22) سیاست گذاری،هدایت وحمایت از برگزاری نمایشگاه بین المللی قرآن کریم ونظارت برآن.
23) برنامه ریزی برای جلب مشارکت های مردمی و دولتی واستقرار نظام خیران قرآنی درکشور.[۵] همچنین شناسایی هوشمند و فعالسازی هدفمند همه ظرفیتهای قابل بهکارگیری در جهت ارتقاء کیفی و کمی فعالیتهای قرآنی در دولت مردمی، ایجاد ارتباط فعال و تعامل همافزا با همه ارکان و معاونتهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، تدارک انجام شایسته وظایف و مأموریتهای متکثر معاونت قرآن و عترت در هماهنگی با سیاستهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، از مهمترین وظایف این معاونت است. [۶]
ماموریت ها و دستاوردها
اجرای برنامههای آموزشی، جشنوارههای مهم علمی ـ پژوهشی با تلفیقی از گرایشهای علمی، هنری، پژوهشی و فرهنگی در جهت تقویت گفتمان فرهنگ قرآن و حدیث بین هنرمندان و فرهیختگان مثل جشنواره تولید محتوا در فضای مجازی و برگزاری جشنواره در دستور کار این معاونت قرار دارد.[۷] برگزاری همايش بين المللی بانوان قرآنپژوه، و تقدیر و تجلیل از بانوان برگزيده قرآن پژوه،[۸]پیگیری رهنمودهای قرآنی رهبر انقلاب، تدوین سیاست های کلی قرآنی کشور در عرصه ملی و بین المللی، ایجاد هماهنگی با دستگاه های فعال در حوزه قرآن، برنامه ریزی و نظارت بر آموزش عمومی قرآن کریم، برنامه ریزی هدفمند برای برگزاری نمایشگاه ها و مسابقات سراسری قرآن کریم، پشتیبانی از مراکز تولید و عرضه آثار و محصولات قرآنی و صدور مجوز برای انتشار ترجمه های قرآن کریم، ایجاد ارتباط با فعالان و پیشکسوتان قرآنی و حمایت از آن ها و استفاده مناسب از زمینهها و حوزه های اثرگذار معاونت ها و شوراهای وابسته به وزارتخانه با هدف گسترش فرهنگ قرآنی در جامعه از مهمترین ماموریت ها و دستاوردهای است که وزیر فرهنگ به معاون قرآنی محول کرده است. بهره برداری مناسب از ظرفیت ارتباطات بینالمللی قرآنی برای تعامل با ملتهای مسلمان و کشورهای جهان اسلام، راهبری کمیسیون توسعه فعالیتهای تبلیغی ـ ترویجی قرآنی و برنامهریزی در جهت تحقق اهداف منشور توسعه فرهنگ قرآنی، پیگیری تحقق هنر دینی و قرآنی در همه حوزههای ماموریتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سایر ارکان دولت و وزارتخانهها، هم افزایی مستمر و رو به جلو با نهادهای قرآنی ذیل وزارتخانه و درون دولت و خارج از دولت و همچنین توجه ویژه به گسترش معارف اهل بیت(ع) همپای توسعه فعالیتهای قرآنی میتوان اشاره کرد.[۹]
منابع
ایکنا
ارجاعات
- ↑ .ایکنا. 3-38-ضرورت تقویت گفتمانسازی قرآنی/ حفظ قرآن در سایه تدبر ارزشمند است
- ↑ .ایکنا. 3-13- بحث معاونت قرآن و عترت در وزارت ارشاد جدی گرفته شود
- ↑ . ایکنا. -ضرورت تقویت گفتمانسازی قرآنی/ حفظ قرآن در سایه تدبر ارزشمند است
- ↑ اهداف اساسی وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی
- ↑ .ایکنا. 3-1- شرح وظایف معاونت قرآن و عترت
- ↑ .ایکنا. 3-6- قائم مقام معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد منصوب شد
- ↑ .ایکنا. 3-38-ضرورت تقویت گفتمانسازی قرآنی/ حفظ قرآن در سایه تدبر ارزشمند است
- ↑ .ایکنا. 3-17- وزير فرهنگو ارشاد اسلامی: معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد تا پايان سال جاری راهاندازی میشود
- ↑ عملکرد قرآنی وزارت ارشاد از شورای هماهنگی دولت تا جشنوارههای ادبی