مجمع الملك فهد لطباعة القرآن الكريم

از قرآن پدیا

مجمع الملك فهد لطباعة القرآن الكريم؛ مجمع/مجتمع ملک فهد ویژه چاپ قرآن کریم.

معرفی

این شهرک چاپ و نشر بزرگترین مجتمع انتشاراتی خاص قرآن کریم در سراسر جهان و جهان اسلام است که در مدینه دایر است. ملک فهد که دارای لقب خادم الحرمین است ساختمان سازی این مجتمع عظیم را در ۱۶ محرم ۱۴۰۳ق افتتاح کرده است و مجمع از صفر ۱۴۰۵ق رسماً کارش را آغاز کرده است. در مدخل این مجتمع یک رحل بزرگ از سنگ و سیمان ساخته شده و یک ماکت بزرگ قرآن به هیأت گشوده روی آن قرار گرفته است. این ماکت از سنگ مرمر است. مساحت این مجتمع ۱۴۱۹۵۰ متر مربع است. در دل این شهرک چاپ قرآن مسجدی به گنجایش سیصد نفر به مساحت ۶۹۲ متر مربع برای ادای فریضه نماز برپاشده است. همه کارکنان و کارمندان این مجمع در آنجا سکونت همیشگی دارند و بخش مسکونی برای خانواده ها و مجردان جداگانه است و شهرک دارای تأسیسات رفاهی و ورزشی است.

فرآورد اصلی این مجمع مصحف مدینه نام دارد که قرآنی خوش نوشته به خط عثمان طه و مورد تأیید جمع کثیری از قرآن شناسان صاحبنظر در رشته های مختلف رسم الخط و کتابت و وقف و ابتدا و سجاوندی قرآن کریم است. این مصحف در اصل بر مبنای مصحف قاهره فراهم گردیده است که علمی ترین تصحیح و طبع قرآن مجید در عصر جدید است. محصول جنبی این مجمع چاپ بهترین ترجمه های قرآن به هر زبانی است. چنان که ترجمه عبدالله يوسف على (انگلیسی) و ترجمه شاه ولی الله دهلوی (فارسی) را به هیأتی آراسته و پیراسته طبع و نشر کرده اند. همین طور سایر ترجمه های ارزنده را شناسایی تصحیح و چاپ کرده اند و میکنند.

همچنین از محصولات فرعی آن نشر قرآن کریم به صورت ترتیل و خوشخوانی در نوارهای کاست است که توسط بزرگترین استادان قرائت و ترتیل خوانده شده است. در این مجمع بیش از ۵۰۰ کارمند و کارگر فنی کار میکنند. کل قرآنها با محصف مدینه که در این شهرک قرآنی از سال ۱۴۰۵ تا ۱۴۱۳ ق به مدت ۸ سال به طبع رسیده ۷۵ میلیون نسخه است که تا آن تاریخ ۴۰ میلیون نسخه از آن توزیع شده بود و توزیع بقیه در طی زمان و به سراسر جهان و جهان اسلام (مجموعاً ۷۸ کشور) ادامه دارد. گفتنی است که قطع اصلی مصحف المدينه، قدری از رقعی کوچکتر است و همین مصحف را در قطع های بزرگتر هم تهیه و طبع و نشر کرده اند.

منابع

این مدخل برگرفته از دانشنامه قرآن و قرآن پژوهی است و مقاله آن هنوز به طور کامل تدوین نیافته است.