صابئین

از قرآن پدیا

صابئین؛ گروهی نامبرده شده در قرآن.

صابئین در قرآن

در قرآن کریم کلمه صابئين يا صابئون سه بار به کار رفته است؛ در سوره بقره، آیه ۶۲ و سوره مائده، آیه ۶۹ در ردیف مؤمنان و یهودیان و مسیحیان و در سوره حج آیه ۱۷ در ردیف مؤمنان، یهودیان آمده است و در همین آیه مسیحیان و مجوس به صورت معطوف به مشرکان (والذین اشرکوا) آمده که مجموعاً نشان می دهد از اهل کتاب هستند، و از مشرکان نیستند. در دایرة المعارف اسلام (به انگلیسی) آمده است که این نام به دو فرقه کاملا متمایز اطلاق میگردد

۱) منداییها یا صُبّه که فرقه ای یهودی - مسیحی بوده اند و تعمید به جای آورده اند.

۲) صابئین حران که فرقه ای مشرک بودند و مدتهای مدیدی در دوره اسلام دوام آوردند.

صابئینی که در قرآن یاد شده منداییها هستند. منداییها امروز همانند نیاکانشان در طول رودها و آبراهه های جنوب عراق و خوزستان ایران زندگی می کنند و همجوارانشان آنان را صبی (تعمید گران مغتسله) می نامند.

معرفی منداییان

در دایرة المعارف دین درباره «منداییها» و «دین مندایی» چنین آمده است: مشتق از ماندا یعنی دانش نظامی خود بسته و متعلق به بدنه اصلی گنوسیگری (غنوصية عهد باستان...) بدینسان آیین مندایی شباهاتی با یهودیت و مسیحیت دارد. این آیین همچنین به دلایل جغرافیایی نمایانگر تأثراتی از محیط دینی ایرانی است... مانداییها که سنتاً نسبت به یهودیت و مسیحیت حالت خصمانه داشتند در قرن هفتم با ظهور اسلام مواجه شدند و پیشوایان مندایی در واکنش نسبت به آن اعلام کردند که گینزه کتاب مقدس آنان و یحیی معمدان پیامبر مندایی است زیرا برای آنکه بر وفق قوانین اسلام اهل کتاب شمرده شوند در ردیف یهودیان و مسیحیان و از گرویدن اجباری به اسلام معاف باشند، باید کتاب مقدس و پیامبر میداشتند. منداییها در عصر اسلامی متحمل شدایدی شدند ولی عمدتاً در صلح و صفا به سر بردند. اینان که سنتاً رسم درون همسری داشتند، نه در هوای قدرت دنیوی بودند و نه گسترش سیاسی.

منابع

این مدخل برگرفته از دانشنامه قرآن و قرآن پژوهی است و مقاله آن هنوز به طور کامل تدوین نیافته است.