بی خوابی

از قرآن پدیا

بی خوابی؛ نوعی بیماری است که افراد به دلایل جسمی یا روانی قادر به خوابیدن نیستند. اینگونه بیماری، قابلیت درمان دارد. برخی از پیشنهادات قرآن برای درمان عبارتند از: انجام عبادت و تلات قرآن در بخشی از شب و استفاده از غذاهای آرام بخش.

بی خوابی در روان شناسی

بی‌خوابی به اختلال در فرآیند خواب گفته می شود که فرد در آن نمی خواهد بخوابد و یا نمی تواند به ‌طور مستمر و عمیق در خواب باشد. نخوابیدن به طور مستمر با بیدار شدن مکرر در خلال شب و یا کم‌خوابی های مکرر در طول روز همراه است و عوارض ناخوشایند سستی و بد اخلاقی را در پی دارد .[۱] عوامل روحی همانند اضطراب[۲]و استرس یا جسمی همانند خستگی مفرط می تواند عوامل بی‌خوابی باشند.[۳] اگر این اختلال ادامه یابد، فرد ناتوان از انجام کارهای روزانه[۴] خواهد بود و فرد برای مقابله با آن باید رفتاردرمانی در پی گیرد.[۵]

بی خوابی در قرآن

بی خوابی به صورت طولانی مدت در قرآن مورد نکوهش قرار گرفته است. همه انسان ها موظف هستند که میزانی را که بدن برای استراحت و آرامش نیاز دارد، در شب[۶] یا بخشی از روز[۷] به خواب روند. البته، دستوراتی در قرآن مبنی بر بیدار شدن در شب[۸] برای عبادت داده شده است که این مسئله با بی خوابی منافات ندارد؛ زیرا بهتر است که انسان برای سلامتی روان خود، در میانه شب ‌بیدار شده و با عبادت، آرامشی کسب کندو دوباره بخوابد. از همین رو، بیدار شدن از خواب در دل شب برای نماز شب و قرائت قرآن نه تنها بیماری روانی[۹] محسوب نمی¬شود؛ بلکه آرامش بیشتری را برای خواب افراد ایجاد می کند.[۱۰]

درمان بی خوابی در قرآن

یکی از راهکارهای مهم در درمان بیماری بی خوابی های طولانی مدت، قرائت سوره های مختلف قرآن[۱۱] است. در واقع، خواندن سوره ای از قرآن به آرامش روان و روح کمک کرده و فرد را از بی خوابی های طولانی مدت رهایی می دهد. به عنوان نمونه، خواندن سوره تحريم به صورت مداوم می تواند در درمان بي خوابي و شب بيداري مفید باشد.[۱۲] علاوه بر این، خواندن آیه 10 سوره مجادله[۱۳] در درمان خواب پریشان و ناخوشایند مفید است و از پهلو به پهلو شدن افراد در خواب جلوگیری می کند.[۱۴] یکی دیگر از درمان ها، تحکیم قوای جسمی با استفاده از غذای آرامش بخش همانند عسل[۱۵] است که درمان بسیاری از بیماری های روانی همانند بی خوابی[۱۶] است.

منابع

ایکنا

ویکی پدیا

ویکی جو

ارجاعات

  1. . ویکی پدیا.
  2. . کنفرانس اختلال خواب برگزار شد.
  3. .ویکی جو.
  4. . چه بیماری‌هایی بی‌خواب‌تان می‌کند.
  5. . قرص خواب‌ را کنار بگذارید.
  6. . إِذْ يُغَشِّيكُمُ النُّعاسَ أَمَنَةً مِنْهُ وَ يُنَزِّلُ عَلَيْكُمْ مِنَ السَّماءِ ماءً لِيُطَهِّرَكُمْ بِهِ وَ يُذْهِبَ عَنْكُمْ رِجْزَ الشَّيْطانِ وَ لِيَرْبِطَ عَلى‏ قُلُوبِكُمْ وَ يُثَبِّتَ بِهِ الْأَقْدامَ؛ (ياد كن) آنگاه را كه (خداوند) خوابى سبك را بر شما فرا مى‏پوشاند تا از سوى او آرامشى (براى شما) باشد و از آسمان آبى فرو مى‏باراند تا شما را بدان پاكيزه گرداند و پليدى شيطان را از شما بزدايد و دل‏هايتان را نيرومند سازد و گام‏ها (يتان) را بدان استوار دارد» (أنفال/.11). وَ مِنْ آياتِهِ مَنامُكُمْ بِاللَّيْلِ وَ النَّهارِ وَ ابْتِغاؤُكُمْ مِنْ فَضْلِهِ إِنَّ فِي ذلِكَ لَآياتٍ لِقَوْمٍ يَسْمَعُونَ؛ «و از نشانه‏هاى او، خوابتان در شب و روز و (روزى) جستنتان از بخشش اوست، همانا در اين، نشانه‏هايى است براى گروهى كه سخن نيوشند» (روم/23).
  7. . وَ كَمْ مِنْ قَرْيَةٍ أَهْلَكْناها فَجاءَها بَأْسُنا بَياتاً أَوْ هُمْ قائِلُون‏؛ «و چه بسيار شهرها كه [مردمِ‏] آن را به هلاكت رسانيديم، و در حالى كه به خواب شبانگاهى رفته يا نيمروز غنوده بودند، عذاب ما به آنها رسيد» (أعراف/4)
  8. . قُمِ اللَّيْلَ إِلَّا قَلِيلًا* نِصْفَهُ أَوِ انْقُصْ مِنْهُ قَلِيلا؛ «شب را- جز اندكى- بپاى خيز نيمى از آن را يا اندكى از آن (نيمه) را كم كن!» كانُوا قَلِيلًا مِنَ اللَّيْلِ ما يَهْجَعُون‏؛ «كمى از شب را ميخوابيدند» (ذاریات/18).
  9. . حقیقت خواب یا رؤیا صادقه از منظر قرآن.
  10. .خواب، شب و بيداری» از منظر قرآن منتشر شد.
  11. . فَاقْرَؤُا ما تَيَسَّرَ مِنَ الْقُرْآنِ عَلِمَ أَنْ سَيَكُونُ مِنْكُمْ مَرْضى‏ وَ آخَرُونَ يَضْرِبُونَ فِي الْأَرْضِ يَبْتَغُونَ مِنْ فَضْلِ اللَّهِ وَ آخَرُونَ يُقاتِلُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ فَاقْرَؤُا ما تَيَسَّرَ مِنْه‏؛ پس بر شما ببخشود، [اينك‏] هر چه از قرآن ميسّر مى‏شود بخوانيد. [خدا] مى‏داند كه به زودى در ميانتان بيمارانى خواهند بود، و [عدّه‏اى‏] ديگر در زمين سفر مى‏كنند [و] در پى روزى خدا هستند، و [گروهى‏] ديگر در راه خدا پيكار مى‏نمايند. پس هر چه از [قرآن‏] ميسّر شد تلاوت كنيد.
  12. . فضيلت و خواص سوره تحريم.
  13. . «إِنَّمَا النَّجْوَى مِنَ الشَّیْطَانِ لِیَحْزُنَ الَّذِینَ آمَنُوا وَلَیْسَ بِضَارِّهِمْ شَیْئًا إِلَّا بِإِذْنِ اللَّهِ وَعَلَى اللَّهِ فَلْیَتَوَکَّلِ الْمُؤْمِنُونَ؛ چنان نجوایى صرفا؛ از القائات شیطان است تا کسانى را که ایمان آورده‏‌اند دلتنگ گرداند؛ ولى جز به فرمان خدا هیچ آسیبى به آنها نمی‌‏رساند و مؤمنان باید بر خدا اعتماد کنند» (مجادله/10).
  14. . توصیه‌های اسلامی پس از دیدن خواب‌های پریشان؛ قرائت آیه‌ ۱۰ سوره مجادله
  15. . ثُمَّ كُلِي مِنْ كُلِّ الثَّمَراتِ فَاسْلُكِي سُبُلَ رَبِّكِ ذُلُلًا يَخْرُجُ مِنْ بُطُونِها شَرابٌ مُخْتَلِفٌ أَلْوانُهُ فِيهِ شِفاءٌ لِلنَّاسِ إِنَّ فِي ذلِكَ لَآيَةً لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ‏؛ «سپس از همه ميوه‏ها بخور، و راههاى پروردگارت را فرمانبردارانه، بپوى. [آن گاه‏] از درون [شكم‏] آن، شهدى كه به رنگهاى گوناگون است بيرون مى‏آيد. در آن، براى مردم درمانى است. راستى در اين [زندگى زنبوران‏] براى مردمى كه تفكر مى‏كنند نشانه [قدرت الهى‏] است». (نحل/69).
  16. عسل؛ غذای شفابخش قرآنی