مراقبه

از قرآن پدیا
نسخهٔ تاریخ ‏۱۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۱۴:۰۸ توسط Shojaei (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

مراقبه؛ به نوعی حراست و نگهبانی از درون گفته می شود که انسان می تواند با کندوکاو اعمال خود، عیوب و خطاهای خود را بازشناسی نماید و درصدد جبران برآید. درواقع، انسان این کار را برای پیشگیری از انجام گناهان و انجام دائم واجبات انجام می دهد تا تقرب بیشتری نسبت به خدا پیدا کند. همچنین، برای انجام مراقبه نیاز است تا انسان توکل بر خداوند داشته باشد و بر تقویت نیروی تقوا اهتمام ورزد.

ماهیت مراقبه در علم اخلاق

مراقبه به نوعی مواظبت و نگهبانی[۱] گفته می شود که فرد با درون کاوی خود، عیب[۲] در نیت، گفتار و رفتار خود را کشف می کند. پس از کشف این عیوب، آن را با انجام اعمال اخلاقی و عبادی برطرف می کند. سپس، با خود پیمان[۳] می بندد تا دیگر عمل برخلاف دستورات الهی[۴] انجام ندهد و به حفاظت و حراست از خود در تمام زمان ها و حالات جامه عمل بپوشاند.[۵] درواقع، افراد با انجام مراقبه، نوعی پیمایش و سیر و سلوک درونی[۶] انجام می دهند تا از این طریق درون خود را پاکسازی کنند[۷] و ظاهر خود را اصلاح کنند. [۸]

ضرورت انجام مراقبه در قرآن

مراقبه در قرآن به مجموعه اموری گفته می شود که انسان باید آنها را برای پاکسازی درون[۹] انجام دهد تا حضور مستمر خداوند را در زندگی درک کند و تقرب بیشتری نسبت به خداوند جوید.[۱۰] از نظر قرآن، مراقبه برای هر انسانی ضرورت دارد؛ زیرا خداوند هر لحظه در کمین[۱۱] انسان و ناظر[۱۲] بر همه اعمال و گفتارش[۱۳] است. از این رو، انسان باید هر لحظه مراقب خود باشد و نباید عهد خود را با خدا فراموش نماید.[۱۴] بر این اساس، مراقبه در قرآن، ضد فراموشی و غفلت بیان شده است و انسان باید در طول شبانه روز، از خود حساب بکشد و عبادات و گناهان خود را با نگاه مثقالی وزن نماید. اگر عیب یا خطایی یافت، جبران مافات نماید و اگر خوبی یافت، شکر خداوند به جا آورد و به اعمال خود مغرور نشود.[۱۵][۱۶] بر این اساس، انسان باید مراقب امور جزئی و ظاهری در زندگی همانند غذا خوردن[۱۷] و تأثیر آن در نفس و کنترل اعضاء[۱۸] تا مراقبه در امور مهم همانند امور معنوی[۱۹]، اخلاقی و عبادی باشد.

شرایط مراقبه در قرآن

یکی از شرایط مراقبه در قرآن این است که انسان باید در تمام لحظات مراقبه بر خداوند توکل[۲۰][۲۱] داشته باشد؛ و خداوند قول حمایت را به فردی داده است که از دستورات الهی اطاعت کنند.[۲۲] از این رو، انسان، تنها با توکل و توسل مستمر می تواند بر مشکلات در مراقبه فائق آید و معارف کافی را کسب نماید.[۲۳] علاوه بر توکل بر خدا، باید بر نیروی تقوا[۲۴]و بازدارندگی خود از گناهان را تقویت کند.[۲۵] وجود نیروی تقوا سبب می شود که از انجام محرمات و امور لهو و لعب دوری نماید[۲۶]و با کنترل زبان به ترک گناهانی همانند غیبت[۲۷] بپردازد. البته، بهتر است¬که این نیروی بازدارنده گناه، در جوانی و با اموری همانند دعا و توسل در ماه رجب، شعبان، رمضان،[۲۸] تدبر در قرآن و صبر و بردباری در امور دنیوی[۲۹] تقویت شود؛ زیرا مراقبه در پیری، تقریبا امکان پذیر نیست و فرصتی برای جبران باقی نمی ماند.[۳۰]

منابع

امامت پدیا

ایکنا

دانشنامه پژوهه.

عضيمه، صالح، (1380)، معناشناسى واژگان قرآن، مشهد مقدس: آستان قدس رضوى.

موسوی خمینی، روح الله، (1387)، تهذیب نفس و سیر و سلوک از دیدگاه امام خمینی (س)، تهران: مؤسسه نشر آثار امام خمینی(ره).

نراقی، مهدی، (1378)، معراج السعادة، تهران: انتشارات هجرت.

ویکی پاسخ

ویکی پدیا

ویکی پرسش

ویکی شیعه

ویکی فقه

ارجاعات

  1. .ویکی فقه.
  2. . مراقبه؛ مهم‌ترین دستور در ماه ذی‌القعده / چگونه از اربعین موسوی بهره‌مند شویم
  3. .دانشنامه پژوهه.
  4. .ویکی شیعه.
  5. .ویکی پرسش.
  6. .ویکی پدیا.
  7. . مراقبه و محاسبه در اعمال توصیه ویژه آیت‌الله سیدمحمدحسین الهی بود.
  8. . ویکی پاسخ.
  9. . قَدْ أَفْلَحَ مَنْ تَزَكَّى‏؛ «رستگار آن كس كه خود را پاك گردانيد» (اعلی/14)
  10. . مرحوم قاضی؛ از تأکید بر مراقبه تا توقف‌های طولانی در وادی‌السلام؛ مجاهدت و مراقبه راه خودسازی انسان است/ دعا؛ کلید اتصال به درگاه پروردگار
  11. . إِنَّ رَبَّكَ لَبِالْمِرْصاد؛ «زيرا پروردگار تو سخت در كمين است». (فجر/14).
  12. . أَ َلمْ يَعْلَمْ بِأَنَّ اللَّهَ يَرى‏؛ «مگر ندانسته كه خدا مى‏بيند؟» (علق/14).
  13. . ما يَلْفِظُ مِنْ قَوْلٍ إِلَّا لَدَيْهِ رَقِيبٌ عَتِيدٌ؛ «[آدمى‏] هيچ سخنى را به لفظ درنمى‏آورد مگر اينكه مراقبى آماده نزد او [آن را ضبط مى‏كند]». (ق/18)
  14. .امامت پدیا.
  15. .نراقی، 1378، ص75.
  16. .موسوی خمینی، 1387، ص367-368.
  17. . فَلْيَنْظُرِ الْإِنْسانُ إِلى‏ طَعامِهِ‏؛ «پس، انسان بايد به خوراك خود بنگرد» (عبس/24).
  18. . ضرورت تداوم مراقبه و تهذیب نفس پس از اتمام ماه رمضان
  19. . مراقبه را از کجا آغاز کنیم؟ + فیلم
  20. . وَ ما لَنا أَلَّا نَتَوَكَّلَ عَلَى اللَّهِ وَ قَدْ هَدانا سُبُلَنا وَ لَنَصْبِرَنَّ عَلى‏ ما آذَيْتُمُونا وَ عَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُتَوَكِّلُونَ‏؛ «و چرا بر خدا توكل نكنيم و حال آنكه ما را به راه‏هايمان رهبرى كرده است؟ و البته ما بر آزارى كه به ما رسانديد شكيبايى خواهيم كرد، و توكل كنندگان بايد تنها بر خدا توكل كنند». (ابراهیم/12)
  21. . مديتيشن و مراقبه؛ راهكارهای آرامش موقت/ ياد خدا مهم‌ترين روش غلبه بر فشارهای روانی
  22. . مراقبه نفس با توکل به خدا ممکن است
  23. عضيمه، 1380، ص291.
  24. . «يا أَیُّهَا الَّذينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقاتِهِ وَ لا تَمُوتُنَّ إِلاَّ وَ أَنْتُمْ مُسْلِمُونَ؛ «اى كسانى كه ايمان آورده‏ايد، از خدا آن گونه كه حقّ پرواكردن از اوست، پروا كنيد؛ و زينهار، جز مسلمان نميريد» (آل عمران/102).
  25. . لزوم امر مراقبه پدر و مادر در نقش تربیتی فرزندان/ توسل به قرآن و اهل بیت(ع)؛ راهکارهای کسب بصیرت.
  26. .ویکی شیعه.
  27. . مشارطه، مراقبه و محاسبه؛ سه گام مهم برای تقرب به خدا؛ مراقبه و ترک گناه؛ کلید رسیدن به رحمت الهی.
  28. . مهم‌ترین مراقبه اهل معرفت در ماه رجب
  29. . مراقبه و محاسبه در اعمال توصیه ویژه آیت‌الله سیدمحمدحسین الهی بود.
  30. . صوت | حقیقت بندگی با مراقبه