سوره سبأ
سوره سبأ؛ سی و چهارمین سوره قرآن کریم «سبا» نام دارد. این سوره با ۵۴ آیه در جزء ۲۲ قرار گرفته است. سوره سبا از سورههای مکی است و پنجاه و هشتمین سورهای است که بر پیامبر(ص) نازل شده است.
معرفی سوره
سی و چهارمین سوره قرآن کریم «سبا» نام دارد. این سوره با ۵۴ آیه در جزء ۲۲ قرار گرفته است. سوره سبا از سورههای مکی است و پنجاه و هشتمین سورهای است که بر پیامبر(ص) نازل شده است. علت نامگذاری این سوره، آيه پنجاهوچهارم است كه در آن نام «سبأ» آمده است. سبأ نام يكى از شهرهاى يمن بود که در آن قومی به همین نام در دوران پیامبری حضرت سلیمان(ع) زندگی میکردند و حاکم آنها یک زن به نام بلقیس بود. در بخشی از سوره به بیان داستان مواجه شدن حضرت سلیمان با قوم سبأ پرداخته شده است.
محتوای سوره
اين سوره مانند سایر سورههای مکی در مورد اعتقادات مسلمانان از جمله اصول سهگانه، يعنى توحید و نبوت و قیامت بحث مىكند. بعد از بيان آنها، کیفر كسانى را كه منكر آنها هستند يا القاى شبهه مىكنند، بيان کرده، آن گاه از راههاى مختلف آن شبههها را دفع مىكند. این سوره بیشتر به مسئله معاد توجه داشته است. موضوعات فرعی این سوره عبارت است از نشانههای خداوند در عالم هستی و صفات او، مناظره مستضعفین با مستکبرین در روز قیامت، بیان قسمتی از معجزات پیامبران، سرنوشت شکرگزاران و ناسپاسان، بیان بخشی از نعمتهای الهی و دعوت انسان به تفکر و اندیشه.بیان دو معجزه از دو پیامبر که پدر و پسر هستند، نرم شدن آهن به دست حضرت داود(ع) و تسخیر باد به دست حضرت سلیمان(ع) به اذن الهی، نیز در سوره سبأ آمده است.[۱]برخی از موضوعات مطرح در سوره عبارتند از:
- نشانههای خداوند در عالم هستی و صفات او؛
- محاجه و مناظره مستضعفین با مستکبرین در قیامت؛
- بیان پارهای از معجزات انبیای سلف مانند داوود پیامبر؛
- سرنوشت شکرگزاران و کفرانکنندگان در ضمن بیان داستان سلیمان پیامبر؛
- داستان قوم سبأ و باغهای آنان و سیل بنیانکنی که در نتیجه نافرمانی همه چیز آنان را گرفت؛
- بیان بخشی از نعمتهای خدا؛
- دعوت به تفکر، اندیشه، ایمان و عمل صالح[۲]
مبنای کارآفرینی در قرآن
آیات ۱۰ و ۱۱ سوره مبارکه «سبأ» است که خداوند متعال فرموده است: «وَلَقَدْ آتَيْنَا دَاوُودَ مِنَّا فَضْلًا يَا جِبَالُ أَوِّبِي مَعَهُ وَالطَّيْرَ وَأَلَنَّا لَهُ الْحَدِيدَ أَنِ اعْمَلْ سَابِغَاتٍ وَقَدِّرْ فِي السَّرْدِ وَاعْمَلُوا صَالِحًا إِنِّي بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِيرٌ؛ و به راستى داوود را از جانب خويش مزيتى عطا كرديم و گفتيم اى كوهها با او در تسبيح خدا همصدا شويد و اى پرندگان هماهنگى كنيد و آهن را براى او نرم گردانيديم كه زرههاى فراخ بساز و حلقهها را درست اندازهگيرى كن و كار شايسته كنيد زيرا من به آنچه انجام مى دهيد بينايم» خداوند در این آیه داستان زرهسازی حضرت داوود را تبیین میکند و میگوید حلقههای زره را با دقت اندازهگیری کند و در ادامه به صورت فعل جمع بیان میکند که عمل صالح انجام دهید. بنابراین یکی از مصادیق عمل صالح در امر تولید کار خوب و باکیفیت است؛ چراکه وقتی دستور به کیفیت مناسب به حضرت داود داده میشود، اصطلاح «عمل صالح انجام دهید» را به صورت فعل امر استفاده میکند و در واقع این یک امر قرآنی است. همچنین در زنجیره ارزشی که در کارآفرینی شکل میگیرد و در تولید محصول و خدمت باید حدود رعایت شود.[۳]
فضایل سوره
هر کسی سوره سبا را بخواند؛ هیچ پیامبری نخواهد بود مگر اینکه در قیامت رفیق و همراه او خواهد بود».همچنین از امام صادق(ع) نقل است هر کس دو سوره سبأ و فاطر را که با کلمه حمد آغاز میشوند در شب بخواند، تمام آن شب در حفظ و امان خدا خواهد بود، و اگر در روز بخواند هیچ رنجی در آن روز به او نخواهد رسید، و آن قدر از خیر دنیا و آخرت به او میدهند که هرگز بر دلش نگذشته و آرزوی آن را نکرده است.[۴][۵]
- ↑ «سوره سبأ» و معجزات پیامبرانی که پدر و پسر بودند
- ↑ مکارم شیرازی، تفسیر نمونه، ۱۳۷۴ش، ج ۱۸، ص۳.
- ↑ آیات دهم و یازدهم سوره سبأ؛ مبانی قرآنی کارآفرینی/ خداوند مشتری اصلی کارآفرینان است
- ↑ طبرسی، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ۱۳۷۲ش، ج ۸، ص۵۸۸.
- ↑ صدوق، ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ۱۴۰۶ق، ص۱۱۰.