سوره ملک
سوره ملک؛ شصت و هفتمین سوره و از سورههای مکی قرآن در جزء ۲۹ ام، دارای 30 آیه. نامگذاری این سوره به «ملک» و «تبارک» به دلیل وجود این دو کلمه در نخستین آیه آن است. هدف اصلی سوره، بیان عمومیت ربوبیت خدا بر تمام عالم و انذار به رستاخیز است[۱].
معرفی سوره
سوره ملک شصت و هفتمين سوره قرآن كريم است كه مكي است و ۳۰ آيه دارد. نام ديگر اين سوره، «تبارک» «المنجيه» و «الواقعية» مي باشد[۲][۳].
محتوای سوره
این سوره بیان حاکمیت خدا است. در این سوره مؤمن به قدرت و عظمت خداوند پی میبرد که نتیجه آن خشیت در برابر خداست، یعنی ترسی که احساس مسئولیت بهدنبال دارد که در آیه ۱۲ سوره «إِنَّ الَّذینَ یَخْشَوْنَ رَبَّهُمْ بِالْغَیْبِ لَهُمْ مَغْفِرَةٌ وَ أَجْرٌ کَبیرٌ» به آن اشاره شده است.
در آیات ابتدایی سوره ملک، قدرت خداوند در خلقت زندگی، مرگ و آسمانها بیان شده که کسانیکه تنها به ظاهر حیات توجه میکنند، از غافلان هستند. بنابراین برای آنکه بتوان از غفلت بیرون بیاییم، باید به باطن خلقت هم دقت کنیم[۴].
فضیلت سوره
از رسول خدا صلي الله عليه آله وسلم روايت شده است: هر كس در شب سوره ملک را قرائت كند اجري مانند احياي شب قدر را خواهد داشت، و ايشان خود هر شب پيش از خواب اين سوره را قرائت مي كردند.
ايشان در روايتي ديگر فرموده اند: دوست دارم كه سوره ملك در قلب هر مؤمني باشد.
همچنين فرمودند: بدانيد سوره ملك از طرف قاري و صاحب اين سوره در روز قيامت مجادله مي كند و براي او طلب آمرزش و مغفرت مي كند.
یكی از ارزش ها و برتری های این سوره نجات دهندگی آن است . ابن عباس می گوید: مردی بر روی قبری نشست، در حال كه نمی دانست آنجا قبری است و سوره ملك را قرائت نمود. ناگاه صدایی بلند شنید كه میگوید: این سوره نجات دهنده است. این مطلب را به عرض پیامبر خدا صلی الله علیه و آله وسلم رساندند ایشان فرمود: این سوره نجات دهنده از عذاب قبر است.
امام صادق علیه السلام نیز در این باره فرمودند: هر کس سوره ملک را در نماز واجب خود یا پیش از آنکه بخواند قرائت نماید، تا صبح در امان الهی خواهد بود تا وارد بهشت شود[۵][۶].
مراد از «شهیق»
در تفسیر آیه ۷ سوره «إِذا أُلْقُوا فیها سَمِعُوا لَها شَهیقاً وَ هِیَ تَفُورُ؛ چون در آن افکنده شوند از آن صدای دلخراش فرو کشیدن نفس بشنوند در حالیکه پیوسته در جوش و فوران است»، گفته شده: شهیق بهمعنای صدای زشت مانند صدای الاغ بوده که گاهی بهمعنای طولانی بودن نیز است که نشاندهنده صدای آزاردهنده جهنم میباشد و این عامل ناشی از شدت و غضب جهنم نسبت به گروههایی است که در آن افکنده میشوند. گناهان ما نتیجه آن است که گوش شنوا برای حقیقت نداشتهایم و یا درباره آن تعقل نکردهایم و این سبب میشود تا جزء اصحاب سعیر و دوزخیان شویم[۷].
منابع
ایکنا
ویکی شیعه