موزه قرآن و کتابت تبریز: تفاوت میان نسخهها
(صفحهای تازه حاوی «جایگزین=نمای داخلی موزه قرآن|بندانگشتی|نمای داخلی موزه قرآن '''موزه قرآن و کتابت تبریز'''؛ موزه ای حاوی آثار قرآنی و خطاطی واقع در مسجد صاحب الامر شهر تبریز. == معرفی == پرونده:نمای بیرونی موزه قرآن و کتابت تبریز.jp...» ایجاد کرد) |
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ ۳ ژوئیهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۱۱:۲۳
موزه قرآن و کتابت تبریز؛ موزه ای حاوی آثار قرآنی و خطاطی واقع در مسجد صاحب الامر شهر تبریز.
معرفی
این موزه در سال 1380 در محل مسجد صاحب الامر تبریز افتتاح شده است و در آن نسخ نفیسی از قرآن مربوط به دورههای گوناگون تاریخ نگهداری میشوند. از جمله نفايس قرآنی موجود در این موزه میتوان به يک صفحه از قرآن کريم منسوب به دستخط مبارک حضرت امام رضا(ع) اشاره کرد که بر روی تکهای از پوست نوشته شده است. علاوه بر اين نسخ خطی، انواع قلمدانهاي مقوايی مذهب دارای نقوش مينياتوری و روکش لاکی، همچنين انواع پلاکهای فلزی منقوش به منقوش به ادعيه و اوراد، ظروف چينی، سفالی، برنجی مزين به آيات قرآنی و بسياری از آثار و تصاوير بزرگان دينی در اين موزه به نمايش در آمدهاند.
همچنين آثاری از خوشنويسان بزرگ تبريزی مانند ملا عبدالباقی تبريزی استاد خط ثلث، ميرزا محمد شفيع تبريزی، ميرزا طاهر خوشنويس از اساتيد خط نسخ و آثاری از محمد حسين تبريزی، عليرضا عباسی، علا الدين بيک تبريزی، درويش عبدالمجيد، مير عماد حسنی و کتاب ذادالمعاد که به دست محمدحسين تبريزی تحرير شده را نيز در اين موزه میتوان ديد.
از برجسته ترين آثار ديگر میتوان به لباس قَسم منقوش به کل آيات قرآن اشاره کرد. این لباس را پزشکان در مراسم سوگند بر تن میکردند و قاضیان دادگاه پیش از قضاوت این جامه را میپوشیدهاند. از دیگر آثار این موزه می توان به کوچکترين قرآن خطی مطلا، جام شفابخش و کتيبه سنگی ميخی اشاره کرد.
قرآن مجيد به خط نسخ غبار کوچکترين قرآن به اندازه cm۶ -cm ۴ با مرکب مشکی یکی دیگر از آثاری است که در این موزه نگهداری می شود. صفحه اول و دوم این قرآن مذهب و مطلا و بين آيات آن طلاکاری شده است؛ علاوه بر این تمام صفحات کادربندی به رنگ قرمز و طلايی کار شده و جلد آن لاکی و طلا و تذهيب دار است. در این قرآن، نشان جزء و حزبها تذهيب و طلاکاری شده است و جلد آن نیز زمينه قرمز رنگ با گل و بوته طلايی است که به دست مسيح الطالقانی در سنه ۱۲۹۳ ه. ق تحرير شده است.
از بین ۲۲۰۰ اثر قرآنی در تبریز ۱۹۰ اثر در موزه قرآن در معرض نمایش گذاشته شده است و بقیه آثار در گنجینه موزه آذربایجان تبریز نگهداری میشود.[۱]