آیه جمعه: تفاوت میان نسخهها
(صفحهای تازه حاوی «'''آیه جمعه؛''' آیه نُهم سوره جمعه است که به شرکت در نماز جمعه و رهاکردن خرید و فروش به هنگام آن فرمان میدهد، آیه جمعه میگویند. به فتوای برخی از فقیهان بر پایه این آیه شرکت مسلمانان در نماز جمعه واجب و داد و ستد هنگام آن حرام است. == تبیین مفهوم آ...» ایجاد کرد) |
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ ۳۱ مهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۱۲:۱۸
آیه جمعه؛ آیه نُهم سوره جمعه است که به شرکت در نماز جمعه و رهاکردن خرید و فروش به هنگام آن فرمان میدهد، آیه جمعه میگویند. به فتوای برخی از فقیهان بر پایه این آیه شرکت مسلمانان در نماز جمعه واجب و داد و ستد هنگام آن حرام است.
تبیین مفهوم آیه
نخستین نماز جمعه در اسلام
در بعضى از روایات اسلامى آمده است: مسلمانان «مدینه»، پیش از آن که پیامبر(ص) هجرت کند، با یکدیگر صحبت کرده گفتند: «یهود» در یک روز هفته اجتماع مىکنند (روز شنبه) و «نصارى» نیز روزى براى اجتماع دارند (یکشنبه) خوبست ما هم روزى قرار دهیم، در آن روز جمع شویم، ذکر خدا گوییم و شکر او را به جا آوریم، آنها روز قبل از شنبه را که در آن زمان «یوم العروبه» نامیده مىشد، براى این هدف برگزیدند، و به سراغ «اسعد بن زراره» (یکى از بزرگان مدینه) رفتند، او نماز را به صورت جماعت با آنها به جا آورد و به آنها اندرز داد، و آن روز، «روز جمعه» نامیده شد؛ زیرا روز اجتماع مسلمین بود.
«اسعد» دستور داد: گوسفندى را ذبح کردند، نهار و شامِ همگى از همان یک گوسفند بود؛ چرا که تعداد مسلمانان در آن روز، بسیار کم بود... و این نخستین جمعهاى بود که در اسلام تشکیل شد.
اما، اولین جمعهاى که رسول خدا(ص) با اصحابش تشکیل دادند، هنگامى بود که به «مدینه» هجرت کرد، آن حضرت روز دوشنبه دوازدهم ربیع الاوّل هنگام ظهر وارد «مدینه» شد، چهار روز در «قُبا» ماندند و مسجد «قبا» را بنیان نهادند، سپس روز «جمعه» به سوى «مدینه» حرکت کرد، (فاصله میان «قبا» و «مدینه» بسیار کم است، و امروز «قبا» یکى از محلههاى داخل «مدینه» است)، به هنگام نماز جمعه، به محله «بنى سالم» رسید، و مراسم نماز جمعه را در آنجا برپا داشت، و این اولین نماز جمعهاى بود که رسول خدا(ص) در اسلام به جا آورد، خطبهاى هم در این نماز جمعه خواند که، اولین خطبه حضرت در «مدینه» بود. یکى از محدثان از «عبدالرحمن بن کعب» نقل کرده: پدرم هر وقت صداى اذان جمعه را مىشنید، بر «اسعد بن زرارة» رحمت مىفرستاد، هنگامى که دلیل این مطلب را جویا شدم، گفت: به خاطر آن است: او نخستین کسى بود که نماز جمعه را با ما به جا آورد. گفتم: آن روز چند نفر بودید؟ گفت: فقط چهل نفر![۱]