رونق اقتصادی

رونق اقتصادی؛ به وضعیت مساعد و یکنواخت اقتصادی گفته می¬شودکه در آن بیکاری به چشم نمی خورد و رشد تولید و روابط تجاری با سازوکار هماهنگ و دقیق مسیر پیشرفت و صعود را طی می کند. در این وضعیت، مردم از هرگونه رکود اقتصادی دورمانده و در رفاه اقتصادی زندگی می کنند. در قرآن کریم، به برخی از راهکارهای رسیدن به رونق اقتصادی اشاره شده است و آنها عبارتند از: برقراری امنیت، شکرگزاری در برابر نعمت ها، میانه روی در زندگی.

رونق اقتصادی در اصطلاح

رونق اقتصادی به وضعیتی در جامعه گفته می شود که مردم در شرایط اقتصادی مطلوب بسر می برند. در این شرایط، نرخ تورم و بیکاری[۱] به صفر می رسد و رشد تولیدات کشاورزی و صنعتی[۲] به طور فزاینده ای، مسیر صعودی را طی می کند. این اوضاع باید شرایط مساعد و یکنواختی را داشته باشد و از هر گونه رکود اقتصادی در کوتاه مدت و میان مدت به دور باشد.

راهکارهای دست یابی به رونق اقتصادی در قرآن

یکی از راهکارهای دستیابی به رونق اقتصادی، فراهم کردن امنیت[۳] در جامعه برای برقراری روابط اقتصادی است.[۴] به بیان دیگر، تا زمانی که امنیت در منطقه یا راه های تجاری حاکم نباشد، ایجاد رونق اقتصادی بی معنا خواهد بود و مردم و تاجران نمی توانند در یک فضای امن به تولید و خرید و فروش محصولات مشغول باشند. یکی دیگر از راهکارهای رونق اقتصادی، توجه به معنویات و سپاسگزاری[۵] به خاطر الطاف و نعمت های الهی[۶] است.

این شکرگزاری آن قدر با ارزش است که می تواند امور بد و گزنده را به فراوانی و رونق اقتصادی تبدیل کند و تهدیدها را تبدیل به فرصت نماید.[۷] اعتدال و میانه روی[۸] یکی دیگر از عوامل رونق اقتصادی است که در اثر پایبندی به دستورات خداوند در امور اقتصادی حاصل می شود. بر این اساس، چنانچه، به این دستورات عمل نشود و با انجام امور همانند ربا[۹]، تعادل و توازن اقتصادی را در جامعه بهم بزند، از رونق اقتصادی بی بهره خواهد ماند.

منابع

ایکنا

ارجاعات

  1. . رونق اقتصادی و کاهش نرخ بیکاری با اصلاح فرهنگ کار حاصل می‌شود.
  2. . برقراری عدالت ميان كارگر و كارفرما؛ از راه‌كارهای رونق اقتصادی در اسلام
  3. . وَ إِذْ قالَ إِبْراهِيمُ رَبِّ اجْعَلْ هذا بَلَداً آمِناً وَ ارْزُقْ أَهْلَهُ مِنَ الثَّمَراتِ مَنْ آمَنَ مِنْهُمْ بِاللَّهِ وَ الْيَوْمِ الْآخِرِ قالَ وَ مَنْ كَفَرَ فَأُمَتِّعُهُ قَلِيلًا ثُمَّ أَضْطَرُّهُ إِلى‏ عَذابِ النَّارِ وَ بِئْسَ الْمَصِيرُ؛ «و چون ابراهيم گفت: «پروردگارا، اين [سرزمين‏] را شهرى امن گردان، و مردمش را- هر كس از آنان كه به خدا و روز بازپسين ايمان بياورد- از فرآورده‏ها روزى بخش»، فرمود: «و [لى‏] هر كس كفر بورزد، اندكى برخوردارش مى‏كنم، سپس او را با خوارى به سوى عذاب آتش [دوزخ‏] مى‏كشانم، و چه بد سرانجامى است» (بقره/126). الَّذِي أَطْعَمَهُمْ مِنْ جُوعٍ وَ آمَنَهُمْ مِنْ خَوْفٍ‏؛ «همان [خدايى‏] كه در گرسنگى غذايشان داد، و از بيم [دشمن‏] آسوده‏خاطرشان كرد» (قریش/4).
  4. . رونق اقتصادی در گرو امنیت و ایجاد زیرساخت‌ها به ثمر می‌نشیند؛ امنیت نقش ارزنده‌ای در رونق اقتصادی دارد؛ ارتقای سطح امنیت و آرامش اجتماعی، لازمه رونق اقتصادی است.
  5. .«وَ ضَرَبَ اللَّهُ مَثَلًا قَرْيَةً كانَتْ آمِنَةً مُطْمَئِنَّةً يَأْتِيها رِزْقُها رَغَداً مِنْ كُلِّ مَكانٍ فَكَفَرَتْ بِأَنْعُمِ اللَّهِ فَأَذاقَهَا اللَّهُ لِباسَ الْجُوعِ وَ الْخَوْفِ بِما كانُوا يَصْنَعُونَ‏؛ «و خدا شهرى را مثل زده است كه امن و امان بود [و] روزيش از هر سو فراوان مى‏رسيد، پس [ساكنانش‏] نعمتهاى خدا را ناسپاسى كردند، و خدا هم به سزاى آنچه انجام مى‏دادند، طعم گرسنگى و هراس را به [مردم‏] آن چشانيد». (نحل/112).
  6. . رونق اقتصادی از منظر قرآن.
  7. . لَقَدْ كانَ لِسَبَإٍ فِي مَسْكَنِهِمْ آيَةٌ جَنَّتانِ عَنْ يَمِينٍ وَ شِمالٍ كُلُوا مِنْ رِزْقِ رَبِّكُمْ وَ اشْكُرُوا لَهُ بَلْدَةٌ طَيِّبَةٌ وَ رَبٌّ غَفُورٌ فَأَعْرَضُوا فَأَرْسَلْنا عَلَيْهِمْ سَيْلَ الْعَرِمِ وَ بَدَّلْناهُمْ بِجَنَّتَيْهِمْ جَنَّتَيْنِ ذَواتَيْ أُكُلٍ خَمْطٍ وَ أَثْلٍ وَ شَيْ‏ءٍ مِنْ سِدْرٍ قَلِيلٍ‏؛ «قطعاً براى [مردم‏] سبا در محلّ سكونتشان نشانه [رحمتى‏] بود: دو باغستان از راست و چپ [به آنان گفتيم:] از روزىِ پروردگارتان بخوريد و او را شكر كنيد. شهرى است خوش و خدايى آمرزنده. پس روى گردانيدند، و بر آن سيل [سدّ] عَرِم را روانه كرديم، و دو باغستان آنها را به دو باغ كه ميوه‏هاى تلخ و شوره‏گز و نوعى از كُنارِ تُنُك داشت تبديل كرديم» (سبأ/16-15).
  8. . پیشرفت جامعه در گرو رونق اقتصادی و اشتغال است.
  9. . «وَ لَوْ أَنَّهُمْ أَقامُوا التَّوْراةَ وَ الْإِنْجِيلَ وَ ما أُنْزِلَ إِلَيْهِمْ مِنْ رَبِّهِمْ لَأَكَلُوا مِنْ فَوْقِهِمْ وَ مِنْ تَحْتِ أَرْجُلِهِمْ مِنْهُمْ أُمَّةٌ مُقْتَصِدَةٌ وَ كَثِيرٌ مِنْهُمْ ساءَ ما يَعْمَلُونَ‏؛ و اگر آنان به تورات و انجيل و آنچه از جانب پروردگارشان به سويشان نازل شده است، عمل مى‏كردند، قطعاً از بالاى سرشان [بركات آسمانى‏] و از زير پاهايشان [بركات زمينى‏] برخوردار مى‏شدند. از ميان آنان گروهى ميانه‏رو هستند، و بسيارى از ايشان بد رفتار مى‏كنند» (مائده/66).