هبط (ریشه)

ریشه «هبط» (HBṬ)؛ هبوط، سقوط، پایین آمدن. این ریشه 8 بار در قرآن کریم به‌کار رفته است.

معنای لغوی

هبط: هبوط (بضمّ ها) بمعنى پائين آمدن است طبرسى فرموده: هبوط و نزول و وقوع نظير هم‏اند و آن حركت از بالا بپائين است‏. هبط و فعل آن لازم و متعدى هر دو آيد. راغب ميگويد: هبوط بمعنى انحدار و پائين آمدن قهرى است مثل هبوط و افتادن سنگ و نيز گويد چون در انسان بكار رود بر سبيل استخفاف و سبك شمردن باشد. ولى حق آنست كه بگويم هبوط اعمّ از قهرى و اختيارى است مثل‏ وَ إِنَّ مِنْها لَما يَهْبِطُ مِنْ خَشْيَةِ اللَّهِ‏ بقره: 74. كه در باره سنگهاست و قهرى است و مثل‏ قُلْنَا اهْبِطُوا مِنْها جَمِيعاً بقره: 38. كه اختيارى است. و نيز آن گاهى بر سبيل استخفاف است مثل‏ قالَ‏ فَاهْبِطْ مِنْها فَما يَكُونُ لَكَ أَنْ تَتَكَبَّرَ فِيها اعراف: 13. كه در باره شيطان و بر سبيل استخفاف است و نحو قِيلَ يا نُوحُ‏ اهْبِطْ بِسَلامٍ مِنَّا وَ بَرَكاتٍ عَلَيْكَ‏ هود: 48. كه بجاى استخفاف تعظيم است.

اهْبِطُوا مِصْراً فَإِنَّ لَكُمْ ما سَأَلْتُمْ‏ بقره: 61. هبوط در اين آيه بمعنى حلول و دخول است چنانكه از مجمع نقل شد يعنى: موسى عليه السّلام ببنى اسرائيل گفت بشهرى داخل شويد و در آن مسكن گزينيد در آنجا آنچه خواهيد براى شما هست.

قُلْنَا اهْبِطُوا مِنْها جَمِيعاً فَإِمَّا يَأْتِيَنَّكُمْ مِنِّي هُدىً فَمَنْ تَبِعَ هُدايَ فَلا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَ لا هُمْ يَحْزَنُونَ‏ بقره: 38. اين آيه در باره خروج آدم و زنش از بهشت است‏ قالَ‏ اهْبِطا مِنْها جَمِيعاً بَعْضُكُمْ لِبَعْضٍ عَدُوٌّ طه: 123. اين آيه نيز در باره آندو است ظاهرا مراد از «اهْبِطُوا» بقرينه‏ فَإِمَّا يَأْتِيَنَّكُمْ ... آدم و زنش و مطلق آدميان است گر چه آنوقت جز دو نفر نبودند و در آيه‏ «اهْبِطا» خطاب بآن دو نفر است ولى‏ بَعْضُكُمْ لِبَعْضٍ عَدُوٌّ فَإِمَّا يَأْتِيَنَّكُمْ مِنِّي هُدىً ... باز راجع بعموم است (قاموس قرآن، ج7، ص137).

ساخت‌های صرفی در قرآن

هَبطَ (فعل مجرد): 8 بار

ریشه‌شناسی

زبان لفظ لفظ با آوانویسی عربی معنای انگلیسی معنای فارسی توضیح منبع
قرآن هَبطَ هَبطَ هَبطَ هبوط بمعنى پائين آمدن است قاموس قرآن، ج‏7، ص: 136
آفروآسیایی *habiṭ- هبط fall سقوط کردن، پرتاب کردن
سامی *hVbi/uṭ- هبط 'fall' سقوط کردن
عربی hbṭ هبط

منابع

هبط (واژگان)

منابع ریشه شناسی 2