بی خوابی

نسخهٔ تاریخ ‏۱۱ ژوئن ۲۰۲۳، ساعت ۱۵:۲۲ توسط Shojaei (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

بی خوابی؛ نوعی بیماری است که افراد به دلایل جسمی یا روانی قادر به خوابیدن نیستند. اینگونه بیماری، قابلیت درمان دارد. برخی از پیشنهادات قرآن برای درمان عبارتند از: انجام عبادت و تلات قرآن در بخشی از شب و استفاده از غذاهای آرام بخش.

بی خوابی در روان شناسی

بی‌خوابی به اختلال در فرآیند خواب گفته می شود که فرد در آن نمی خواهد بخوابد و یا نمی تواند به ‌طور مستمر و عمیق در خواب باشد. نخوابیدن به طور مستمر با بیدار شدن مکرر در خلال شب و یا کم‌خوابی های مکرر در طول روز همراه است و عوارض ناخوشایند سستی و بد اخلاقی را در پی دارد .[۱] عوامل روحی همانند اضطراب[۲]و استرس یا جسمی همانند خستگی مفرط می تواند عوامل بی‌خوابی باشند.[۳] اگر این اختلال ادامه یابد، فرد ناتوان از انجام کارهای روزانه[۴] خواهد بود و فرد برای مقابله با آن باید رفتاردرمانی در پی گیرد.[۵]

بی خوابی در قرآن

بی خوابی به صورت طولانی مدت در قرآن مورد نکوهش قرار گرفته است. همه انسان ها موظف هستند که میزانی را که بدن برای استراحت و آرامش نیاز دارد، در شب[۶] یا بخشی از روز[۷] به خواب روند. البته، دستوراتی در قرآن مبنی بر بیدار شدن در شب[۸] برای عبادت داده شده است که این مسئله با بی خوابی منافات ندارد؛ زیرا بهتر است که انسان برای سلامتی روان خود، در میانه شب ‌بیدار شده و با عبادت، آرامشی کسب کندو دوباره بخوابد. از همین رو، بیدار شدن از خواب در دل شب برای نماز شب و قرائت قرآن نه تنها بیماری روانی[۹] محسوب نمی¬شود؛ بلکه آرامش بیشتری را برای خواب افراد ایجاد می کند.[۱۰]

درمان بی خوابی در قرآن

یکی از راهکارهای مهم در درمان بیماری بی خوابی های طولانی مدت، قرائت سوره های مختلف قرآن[۱۱] است. در واقع، خواندن سوره ای از قرآن به آرامش روان و روح کمک کرده و فرد را از بی خوابی های طولانی مدت رهایی می دهد. به عنوان نمونه، خواندن سوره تحريم به صورت مداوم می تواند در درمان بي خوابي و شب بيداري مفید باشد.[۱۲] علاوه بر این، خواندن آیه 10 سوره مجادله[۱۳] در درمان خواب پریشان و ناخوشایند مفید است و از پهلو به پهلو شدن افراد در خواب جلوگیری می کند.[۱۴] یکی دیگر از درمان ها، تحکیم قوای جسمی با استفاده از غذای آرامش بخش همانند عسل[۱۵] است که درمان بسیاری از بیماری های روانی همانند بی خوابی[۱۶] است.

منابع

ایکنا

ویکی پدیا

ویکی جو

ارجاعات

  1. . ویکی پدیا.
  2. . کنفرانس اختلال خواب برگزار شد.
  3. .ویکی جو.
  4. . چه بیماری‌هایی بی‌خواب‌تان می‌کند.
  5. . قرص خواب‌ را کنار بگذارید.
  6. . إِذْ يُغَشِّيكُمُ النُّعاسَ أَمَنَةً مِنْهُ وَ يُنَزِّلُ عَلَيْكُمْ مِنَ السَّماءِ ماءً لِيُطَهِّرَكُمْ بِهِ وَ يُذْهِبَ عَنْكُمْ رِجْزَ الشَّيْطانِ وَ لِيَرْبِطَ عَلى‏ قُلُوبِكُمْ وَ يُثَبِّتَ بِهِ الْأَقْدامَ؛ (ياد كن) آنگاه را كه (خداوند) خوابى سبك را بر شما فرا مى‏پوشاند تا از سوى او آرامشى (براى شما) باشد و از آسمان آبى فرو مى‏باراند تا شما را بدان پاكيزه گرداند و پليدى شيطان را از شما بزدايد و دل‏هايتان را نيرومند سازد و گام‏ها (يتان) را بدان استوار دارد» (أنفال/.11). وَ مِنْ آياتِهِ مَنامُكُمْ بِاللَّيْلِ وَ النَّهارِ وَ ابْتِغاؤُكُمْ مِنْ فَضْلِهِ إِنَّ فِي ذلِكَ لَآياتٍ لِقَوْمٍ يَسْمَعُونَ؛ «و از نشانه‏هاى او، خوابتان در شب و روز و (روزى) جستنتان از بخشش اوست، همانا در اين، نشانه‏هايى است براى گروهى كه سخن نيوشند» (روم/23).
  7. . وَ كَمْ مِنْ قَرْيَةٍ أَهْلَكْناها فَجاءَها بَأْسُنا بَياتاً أَوْ هُمْ قائِلُون‏؛ «و چه بسيار شهرها كه [مردمِ‏] آن را به هلاكت رسانيديم، و در حالى كه به خواب شبانگاهى رفته يا نيمروز غنوده بودند، عذاب ما به آنها رسيد» (أعراف/4)
  8. . قُمِ اللَّيْلَ إِلَّا قَلِيلًا* نِصْفَهُ أَوِ انْقُصْ مِنْهُ قَلِيلا؛ «شب را- جز اندكى- بپاى خيز نيمى از آن را يا اندكى از آن (نيمه) را كم كن!» كانُوا قَلِيلًا مِنَ اللَّيْلِ ما يَهْجَعُون‏؛ «كمى از شب را ميخوابيدند» (ذاریات/18).
  9. . حقیقت خواب یا رؤیا صادقه از منظر قرآن.
  10. .خواب، شب و بيداری» از منظر قرآن منتشر شد.
  11. . فَاقْرَؤُا ما تَيَسَّرَ مِنَ الْقُرْآنِ عَلِمَ أَنْ سَيَكُونُ مِنْكُمْ مَرْضى‏ وَ آخَرُونَ يَضْرِبُونَ فِي الْأَرْضِ يَبْتَغُونَ مِنْ فَضْلِ اللَّهِ وَ آخَرُونَ يُقاتِلُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ فَاقْرَؤُا ما تَيَسَّرَ مِنْه‏؛ پس بر شما ببخشود، [اينك‏] هر چه از قرآن ميسّر مى‏شود بخوانيد. [خدا] مى‏داند كه به زودى در ميانتان بيمارانى خواهند بود، و [عدّه‏اى‏] ديگر در زمين سفر مى‏كنند [و] در پى روزى خدا هستند، و [گروهى‏] ديگر در راه خدا پيكار مى‏نمايند. پس هر چه از [قرآن‏] ميسّر شد تلاوت كنيد.
  12. . فضيلت و خواص سوره تحريم.
  13. . «إِنَّمَا النَّجْوَى مِنَ الشَّیْطَانِ لِیَحْزُنَ الَّذِینَ آمَنُوا وَلَیْسَ بِضَارِّهِمْ شَیْئًا إِلَّا بِإِذْنِ اللَّهِ وَعَلَى اللَّهِ فَلْیَتَوَکَّلِ الْمُؤْمِنُونَ؛ چنان نجوایى صرفا؛ از القائات شیطان است تا کسانى را که ایمان آورده‏‌اند دلتنگ گرداند؛ ولى جز به فرمان خدا هیچ آسیبى به آنها نمی‌‏رساند و مؤمنان باید بر خدا اعتماد کنند» (مجادله/10).
  14. . توصیه‌های اسلامی پس از دیدن خواب‌های پریشان؛ قرائت آیه‌ ۱۰ سوره مجادله
  15. . ثُمَّ كُلِي مِنْ كُلِّ الثَّمَراتِ فَاسْلُكِي سُبُلَ رَبِّكِ ذُلُلًا يَخْرُجُ مِنْ بُطُونِها شَرابٌ مُخْتَلِفٌ أَلْوانُهُ فِيهِ شِفاءٌ لِلنَّاسِ إِنَّ فِي ذلِكَ لَآيَةً لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ‏؛ «سپس از همه ميوه‏ها بخور، و راههاى پروردگارت را فرمانبردارانه، بپوى. [آن گاه‏] از درون [شكم‏] آن، شهدى كه به رنگهاى گوناگون است بيرون مى‏آيد. در آن، براى مردم درمانى است. راستى در اين [زندگى زنبوران‏] براى مردمى كه تفكر مى‏كنند نشانه [قدرت الهى‏] است». (نحل/69).
  16. عسل؛ غذای شفابخش قرآنی