سوره اسراء

سوره اسراء یا بنی اسرائیل؛ هفدهمین سوره از قرآن کریم با ۱۱۱ آیه که در مکه نازل شده است. واژه اسراء در عربی به معنی سیر شبانه است که اشاره به سفر پیامبر از مسجد الحرام به مسجد الاقصی که در آیات آغازین این سوره آمده است اشاره می‌کند.

معرفی

سوره اسراء با ۱۱۱ آیه، 1533 کلمه و 6460 حرف در مکه نازل شده است. در فهرست های ترتیب نزول قرآن این سوره به عنوان پنجاهمين سوره نازل شده بر پیامبر(ص) نام برده شده است. سوره یوسف در چینش کنونی مُصحَف، هفدهمین سوره است و در جزء 15 قرآن جای دارد.

نام دیگر این سوره، بنی اسرائیل است. زیرا در آن به داستان هایی از قوم بنی‌اسرائیل پرداخته شده است.

محتوای سوره

نام‌گذاری این سوره به نام «اِسراء» به سبب نخستین آیه آن است که به رخداد حرکت شبانه پیامبر از مسجدالحرام به مسجدالاقصی اشاره دارد. در برخی روایات نیز «بنی‌اسرائیل» را نام دیگر سوره اسراء عنوان کرده‌اند زیرا در آغاز و پایان آن به داستان بنی‌اسرائیل اشاره شده است.

در آغاز این سوره به فسادانگیزی قوم بنی اسرائیل اشاره شده است. خداوند به آنها هشدار داده که فساد شما در زمین چه عقوبت و مزاجاتی به همراه خواهد داشت و در پایان این سوره نیز به ۹ نشانه و معجزه حضرت موسی‌(ع) و همچنین گفت‌وگو با فرعون، غرق‌شدن فرعونیان و سکونت بنی‌اسرائیل در مصر پرداخته است.

طبق آیات قرآن کریم، برای حضرت موسی ۹ معجزه بیان شده که عبارت است از تبدیل شدن عصا به مار عظیم، درخشیدن دست موسی،  طوفان‌های کوبنده، مسلط شدن ملخ‌ها بر زمین‌های کشاورزی، قُمّل (نوعی آفت گیاهی)، ضفادع (قورباغه‌هایی که از رود نیل برخاستند)، خونین شدن رود نیل، خشکسالی و کمبود انواع میوه‌ها و غرق شدن فرعون و لشکرش در نیل.

در این سوره به مقوله اختیار انسان در آیه «إِنْ أَحْسَنْتُمْ أَحْسَنْتُمْ لِأَنْفُسِكُمْ وَإِنْ أَسَأْتُمْ فَلَهَا فَإِذَا جَاءَ وَعْدُ الْآخِرَةِ لِيَسُوءُوا وُجُوهَكُمْ وَلِيَدْخُلُوا الْمَسْجِدَ كَمَا دَخَلُوهُ أَوَّلَ مَرَّةٍ وَلِيُتَبِّرُوا مَا عَلَوْا تَتْبِيرًا: اگر نيكى كنيد به خود نيكى كرده‌‌ايد و اگر بدى كنيد به خود [بد نموده‌ ايد] و چون تهديد آخر فرا رسد، [بيايند] تا شما را اندوهگين كنند و در معبد[تان] چنانكه بار اول داخل شدند [به زور] درآيند و بر هر چه دست‏ يافتند يكسره [آن را] نابود كنند». (اسراء/ ۷) اشاره شده است.

از دیگر نکاتی که در این سوره مورد توجه قرار گرفته فلسفه روز و شب، حق‌شناسی درباره پدر و مادر، بازخوانی اعمال انسان‌ها در قیامت، کمک به دیگران و پرهیز از اسراف، بخل، خوردن مال یتیمان، کم‌فروشی، تکبر و خونریزی و لجاجت است.[۱]

منابع

ایکنا

ارجاعات

فهرست سوره‌ها

سوره قبلی:

1.-

2.- سوره بعدی:

3.-

۱.الفاتحة ۲.البقرة ۳.آل عمران ۴.النساء ۵.المائدة ۶.الأنعام ۷.الأعراف ۸.الأنفال ۹.التوبة ۱۰.يونس ۱۱.هود ۱۲.يوسف ۱۳.الرعد ۱۴.ابراهيم ۱۵.الحجر ۱۶.النحل ۱۷.الإسراء ۱۸.الكهف ۱۹.مريم ۲۰.طه ۲۱.الأنبياء ۲۲.الحج ۲۳.المؤمنون ۲۴.النور ۲۵.الفرقان ۲۶.الشعراء ۲۷.النمل ۲۸.القصص ۲۹.العنكبوت ۳۰.الروم ۳۱.لقمان ۳۲.السجدة ۳۳.الأحزاب ۳۴.سبإ ۳۵.الفاطر ۳۶.يس ۳۷.الصافات ۳۸.ص ۳۹.الزمر ۴۰.غافر ۴۱.فصلت ۴۲.الشورى ۴۳.الزخرف ۴۴.الدخان ۴۵.الجاثية ۴۶.الأحقاف ۴۷.محمد ۴۸.الفتح ۴۹.الحجرات ۵۰.ق ۵۱.الذاريات ۵۲.الطور ۵۳.النجم ۵۴.القمر ۵۵.الرحمن ۵۶.الواقعة ۵۷.الحديد ۵۸.المجادلة ۵۹.الحشر ۶۰.الممتحنة ۶۱.الصف ۶۲.الجمعة ۶۳.المنافقون ۶۴.التغابن ۶۵.الطلاق ۶۶.التحريم ۶۷.الملك ۶۸.القلم ۶۹.الحاقة ۷۰.المعارج ۷۱.نوح ۷۲.الجن ۷۳.المزمل ۷۴.المدثر ۷۵.القيامة ۷۶.الانسان ۷۷.المرسلات ۷۸.النبإ ۷۹.النازعات ۸۰.عبس ۸۱.التكوير ۸۲.الإنفطار ۸۳.المطففين ۸۴.الإنشقاق ۸۵.البروج ۸۶.الطارق ۸۷.الأعلى ۸۸.الغاشية ۸۹.الفجر ۹۰.البلد ۹۱.الشمس ۹۲.الليل ۹۳.الضحى ۹۴.الشرح ۹۵.التين ۹۶.العلق ۹۷.القدر ۹۸.البينة ۹۹.الزلزلة ۱۰۰.العاديات ۱۰۱.القارعة ۱۰۲.التكاثر ۱۰۳.العصر ۱۰۴.الهمزة ۱۰۵.الفيل ۱۰۶.قريش ۱۰۷.الماعون ۱۰۸.الكوثر ۱۰۹.الكافرون ۱۱۰.النصر ۱۱۱.المسد ۱۱۲.الإخلاص ۱۱۳.الفلق ۱۱۴.الناس