آل لوط؛ خانواده حضرت لوط(ع).

شناسه اسمى

آل لوط و برخی منظور این واژه چهار بار در قرآن آمده است. برخی منظور از آل لوط را خویشاوندان ویژه و عشیره لوط میدانند و از آل لوط را شخص لوط و دختران او میدانند. همچنین گفته شده منظور از آل لوط، دو دختر و همسر مؤمن لوط نه همسر کافر است.

شناسه فکری و عقیدتی آل لوط

الف) ایمان به خداوند و اعتقاد به اسلام

این مسئله تنها عامل نجات آل لوط از عذاب الهی بود، همان گونه که قرآن می فرماید: «فَأَخْرَجْنَا مَنْ كانَ فيها مِنَ الْمُؤْمِنين»؛ ما مؤمنانی را که در شهرها (ی قوم لوط زندگی میکردند قبل از نزول عذاب) خارج کردیم». (ذاریات/۳۵)

ب) شکرگزاری

شکرگزاری آل لوط به درگاه خدا موجب شد آنان از عذاب نازل شده بر قومش رهایی یابند: «نِعْمَةً مِنْ عِنْدِنَا كَذلِكَ نَجْزِي مَنْ شَكَر»؛ این نعمتی بود از ناحیه ما این گونه هر کسی را که شکر کند پاداش می دهیم. (قمر/۳۵)

ج) پاک دامنی

آل لوط انسانهایی پاک و وارسته بودند چنان که قرآن میفرماید «أناس يتطهرون»؛ اینها مردمی هستند که پاک دامنی را می طلبند. (اعراف/۸۲) یعنی آنان مردمی هستند که از گناهان زشت و پلید دوری می جویند.

شناسه قومی آل لوط

مبارزه لوط با برنامه های ضد اخلاقی قوم خود، سبب اخراج وی و همراهانش از دیارشان شده بود و این مسئله، یکی از شیوه های رایج میان قوم لوط بوده است به گونه ای که آنان خطاب به حضرت لوط گفتند: «لَئِنْ لَمْ تَنْتَهِ يَا لُوطُ لَتَكُونَنَّ مِنَ الْمُخْرَجين»؛ اى لوط! اگر از این سخنان دست برنداری به یقین از اخراج شدگان خواهی بود. (شعراء/۱۶۷)

تعبير «من المخرجين» می رساند که پیش از لوط، افرادی دیگر تبعید و از شهر اخراج شده بودند. این واژه در جای دیگر قرآن هم آمده است: «أخْرِجُوا آلَ لُوطٍ مِّن قَرْيَتِكُمْ»؛ آل لوط را از قریه خود بیرون کنید». (نمل/۵۶)

منابع

این مدخل برگرفته از کتاب اشخاص و گروه ها در قرآن است و مقاله آن هنوز به طور کامل تدوین نیافته است.