شهریار پرهیزکار

نسخهٔ تاریخ ‏۱۲ ژوئیهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۱۰:۲۸ توسط Sadeghin (بحث | مشارکت‌ها)

شهريار پرهيزکار (زاده 1343)؛ حافظ، قاری، داور بین المللی قرآن و موذن. وی قرائت قرآن را در 9 سالگی شروع کرد. او تا کنون جوایز بسیاری را در حوزه حفظ و قرائت قرآن دریافت کرده است و ترتیل قرآن او که در سال 64 در رادیو اجرا شد از رایج ترین صوت‌های قرآن در ایران است. تارهای صوتی پرهیزکار بعد از مسابقات عربستان که در سال 1371 برگزار شد رو به افول رفت.

شهریار پرهیزکار
شهریار پرهیزکار

دوره کودکی پرهیزکار

قرائت قرآن را در ۹سالگی و به تشويق والدين خود نزد دكتر اديب در مسجد توحيد واقع در خيابان جمهوری اسلامی و در ماه مبارك رمضان آغاز كرد. در پايان دوره يك ماهه، مقام اول روخوانی را به‌دست آورد. ‌در اين دوره يك ماهه روخوانی و نيز تا حدودی تجويد مقدماتی و اندكی الحان قرآنی را فرا گرفت. علاقه زیاد پرهیزکار به استاد مروت که موفقیت وی در مسابقات قرآنی مالزی سال 1353 پوششی گسترده در روزنامه‌ها پیدا کرده بود اشتیاق زیادی را برای شاگردی او در دل شهریار برانگیخت. این علاقه در نهایت منجر شد تا پدرش وی را نزد بهترین قاری آن زمان یعنی استاد مروت ببرد و از 10 سالگی شاگردی مروت را آغاز نماید. شهریار که تلاوت آیات را نزد استاد مروت آموخت، حفظ آیات را در ۱۱ سالگی و در جلسات استاد مولایی آغاز کرد. در ایامی که او مشغول حفظ قرآن بود، نزد محمد رضایی، مؤلف كتاب «گامی به سوی قرآن» يك دوره آموزش دستور زبان عربی(صرف و نحو) را که در مسجد المصطفی(ص) برای بزرگسالان برپا می‌شد گذراند و در آزمون پایان دوره، مقام اول را نیز کسب کرد. علاقه و استعداد این کودک به فراگیری قرآن، پدرش را واداشت او را در هر محفل و کلاسی که برای آموزش قرآن در هر نقطه از شهر برپا می‌شد، حاضر کند. همت پدر در کنار استعداد پسر، شهریار را ظرف چند سال به یکی از پرآوازه‌ترین ستارگان قرآنی تبدیل کرد. پدر شهریار، تیمور پرهیزکار، خود از حافظان و مدرسان قرآن کریم بود که به تاریخ ششم تیرماه 1402 دار فانی را وداع گفت.

دوره نوجوانی

در سال 1356 حکومت پهلوی، مسابقاتی قرآنی را به مناسبت سالگرد تولد رضاشاه ترتیب داده بود. این مسابقات با تحریم گسترده متخصصان علوم قرآنی مواجه شد. موازی با این مسابقات استاد مولایی نیز به صورت مردمی و بدون حمایت دولت در مسجد لاله‌زار مسابقاتی قرآنی را تشکیل داد که با استقبال همراه شد. شهریار در مسابقات نوجوانان آن به عنوان قاری و حافظ مقام اول را کسب کرد و مبلغ سه هزار تومان و یک سری از کتاب‌های شهید مطهری را هدیه گرفت. وی در نوروز ۱۳۵۷ همراه پدر و كاروانی از قاريان برگزيده كشور به مكه و مدينه مشرف شد. اولین دیدار شهریار با آیت الله خامنه ای مربوط به سال ۵۹ است. این دیدار به واسطه سید مرتضی سادات‌فاطمی از قاریان مشهد اتفاق افتاد. تشویق‌های آیت الله خامنه ای در آن جلسه باعث شد تا شهریار با جدیت بیشتری حفظ قرآن را از 15 جزئی که تا آن زمان در ذهن داشت پیش ببرد و از اعضای ثابت جلسات قرآنی آیت الله خامنه ای که با حضور بیست تا سی نفر برگزار می‌شد باشد.

دوره جوانی

او پس از دریافت دیپلم، در دانشگاه شهید بهشتی تهران در رشته نرم‌افزار کامپیوتر تحصیل خود را آغاز کرد و مدرک کارشناسی را دریافت نمود. پرهیزکار در آن سال ها، کنار تحصیل و حضور در جبهه، تلاوت و حفظ قرآن را به طور جدی دنبال کرد و موفق به حفظ کامل قرآن شد. او از معدود ایرانی هایی بود که آن روزها حافظ کل قرآن شد. در اوایل دهه 60 پرهیزکار به مناسبت موفقیت در حفظ نصف و سپس دوسوم قرآن کریم دعوت شد تا در نمازجمعه، اذان بگوید. این اذان که هم اکنون نیز در آرشیو صدا و سیما موجود است و گاهی نیز در تلویزیون و رادیو پخش می‌شود بر خلاف اذانهای دیگر، استودیویی نیست. پرهیزکار سال ۱۳۶۴ در رادیو، ترتیل فاخر و استانداری تلاوت کرد که این ترتیل به صورت چشمگیر در ایران فراگیر شد. موفقیت چشمگیر پرهیزکار در عرصه تلاوت موجب شد تا در سال 1367 حجت‌الاسلام محسن قرائتی از او دعوت کند تا در برنامه درس‌هایی از قرآن وظیفه قرائت آیاتی که او قصد تفسیر آن‌ها را داشت را بر عهده بگیرد. پرهیزکار در سال ۱۳۶۹ ازدواج کرد. صیغه عقد او توسط مقام معظم رهبری جاری شد. وی در مراسم ازدواجش سوره مبارکه کوثر را قرائت کرد. ثمره این ازدواج دو فرزند به نام‌های مهدیه و فاطمه است.

پایان دوره قرائت و آغاز فعالیت‌های قرآنی

پرهیزکار سال ۱۳۷۱ در مسابقات عربستان که بالاترین سطح مسابقات قرآنی بود حضور یافت و در همان سال مقام اول را در رشته حفظ کل کسب کرد. پس از این مسابقه تارهای صوتی وی دچار مشکل شد. این مشکل البته وقفه ای در فعالیت قرآنی پرهیزکار ایجاد نکرد و در مجموع دهه هفتاد و هشتاد شمسی را می‌توان اوج فعالیت‌های اجتماعی شهریار در عرصه آموزش و ترویج معارف قرآنی دانست. وی در این سال‌ها به سبب مناسب نبودن فضای فرهنگی تهران به قم رفت و در آنجا اسکان یافت. توام با سکونت در قم در تاریخ 14/3/1388 به اهتمام حجت الاسلام والمسلمین دکتر محمد حاجی ابوالقاسم، حجت الاسلام والمسلمین سید مصطفی حسینی، حجت الاسلام والمسلمین محمد شهیدی پور مؤسسه‌ی فرهنگی قرآن و عترت نورالثقلین را با هدف آموزش، پژوهش و ترویج معارف قرآن و اهل بیت علیهم السلام چند تن از چهره‌های قرآنی ایران اسلامی در شهر مقدس قم افتتاح کرد تا به نوبه خود گامی در راستای رفع خلأهای محتوایی و منابع مورد نیاز فعالیت‌های فرهنگی و قرآنی بردارد.

دیدگاه‌ها در مورد حفظ قرآن

سیستم آموزشی ایران در حوزه آموزش و یادگیری قرآن کریم نه تنها دچار ضعف نیست بلکه درگیر فاجعه است، در یک جمعیت ۸۰ میلیونی، آمار حافظان قرآن کریم به ۱۰۰ هزار نفر هم نمی‌رسد و این نشان می‌دهد در این حوزه هیچ اقدام مثبت و رو به رشدی انجام نشده‌ است.

دیدگاه‌های سیاسی

شهریار پرهیزکار در گفت‌وگو با خبرنگار ایکنا از قم با اشاره به اهمیت انتخاب اصلح در کنار مشارکت حداکثری، گفت: عملکرد ناصحیح آنان که در رأس کار بودند ... نباید سبب شود تا مشارکت حداکثری و انتخاب اصلح، موضوعی کم‌اهمیت یا بی‌اهمیت فرض شود. اگر شخصی به موضوع انتخاب از پیش تعیین شده رئیس جمهور دامن بزند یا در حال بی‌انصافی کاملاً غرض‌ورزانه است یا تحت تأثیر القاهایی قرار گرفته است وی در مورد ملاک‌های انتخاب اصلح از منظر قرآن چنین بیان می‌دارد: علم، فهم و شعور از جمله ویژگی‌های فرد در سوره بقره است. از دیگر ملاک‌های اصلح بودن براساس آیات قرآن این است که فرد اصلح آن‌قدر آدم فعالی است که یکجا نمی‌نشیند و آدم تنبل و تن‌پروری نیست که بعد از انتخاب خیالش راحت باشد که از مزایای حکمرانی برخوردار است بدون اینکه از اوضاع مملکت مطلع باشد و بیشتر به آنچه به کام خودش خوش باشد رفتار کند... فرد اصلح دارای حکمرانی بدون زحمت و صوری نیست و او حتی فی‌المثل جزو مردان آهنین نیست چون قدرت فرد اصلح در ملاک‌های قرآنی براساس جسم نیست... ملاک دیگر پایبند بودن بر مسئله ولایت‌فقیه است البته به‌صورت کاملاً جدی نه در حد حرف.

دیدگاه‌ها در مورد شهریار پرهیزکار

مسعود سیاح‌گرجی: اثر بی‌بدیل زحمات اساتید مولایی و مروت در زمان خفقان کشور که پرچم‌دار قرآن در کشور بودند، شاگردانی مانند پرهیزکار می‌شود. او فی النفسه قاری بوده و با تشویق و شیوه تدریس استاد مولایی حافظ قرآن می‌شود. پرهیزکار، قاری قرآن است، آشنایی کامل با فنون صوت قرآن، پردازش خوب، فصاحت، آشنایی با آهنگ‌ها و ملودی و ترتیل روانی دارد و فصاحت و نزدیک لهجه عرب از شاخصه‌های خوب صدای پرهیزکار است.

آثار

او همچنین کتابی با عنوان «چگونه قرآن را حفظ کنیم؟» تالیف کرده که به زبان‌های عربی و اردو ترجمه شده است نسخه فارسی این کتاب تا تابستان ۱۳۹۰ش، هفت بار چاپ شده و ۳۴ هزار نسخه از آن به بازار کتاب ایران راه یافته است.

افتخارات و جوایز

رتبه دوم مسابقات بین‌المللی قرآن کریم لیبی در رشته حفظ ۲۰ جزء - ش۱۳۶۰

رتبه اول و اعزام به حج تمتع- ۱۳۶۱ش

رتبه سوم مسابقات قرآن کریم اوقاف و امور خیریه استان تهران در رشته قرائت - ۱۳۶۲ش

رتبه اول در مسابقات جهانی تهران در حفظ ۱۵ جزء قرآن- ۱۳۶۲ش

رتبه اول مسابقات بین‌المللی قرآن کریم جمهوری اسلامی ایران در رشته حفظ ۲۰ جزء - ۱۳۶۲ش

رتبه دوم مسابقات سراسری قرآن کریم سازمان اوقاف و امور خیریه در حفظ کل - ۱۳۶۳ش

رتبه دوم مسابقات بین‌المللی عربستان سعودی در رشته حفظ ۲۰ جزء - ۱۳۶۴ش رتبه اول

مسابقات سراسری قرآن کریم نیروهای مسلح در رشته قرائت - ۱۳۶۴ش رتبه اول

مسابقات سراسری قرآن کریم سازمان اوقاف و امور خیریه در رشته حفظ کل - ۱۳۶۵ش

رتبه اول در مسابقات بين‌المللی تهران در حفظ ۳۰ جزء قرآن- ۱۳۶۶ش

رتبه اول در مسابقات جهانی عربستان در حفظ كل قرآن- ۱۳۷۱ش

دریافت افتخاری نخستین مدرک تخصصی درجه یک حفظ از سازمان دارالقران الکریم که معادل با مدرک دکتری است.

داوری‌ها

حضور در هیئت داوران مسابقات استانی، سراسری و بین‌المللی برگزار شده در جمهوری اسلامی ایران

عضو هیئت داوران مسابقات بین‌المللی قرآن کریم مالزی - ۱۳۷۲ش

در سال ۱۳۷۲ به عنوان داور بين‌المللی به مالزی

سفرها تبلیغی

پرهیزکار تا کنون مسافرت‌های تبليغی زيادی به كشورهای سوريه، تانزانيا، اتريش، مالزی و ‌عربستان داشته است.

منابع

- از نقد سيستم آموزشی کشور تا تأثير سلبريتی‌ها در جامعه - پخش مستند تصویری «شهریار ملک قرآن» از شبکه مستند/ جریان‌ساز بودن استاد «مولایی» در موفقیت «پرهیزکار» - مردم به نیت تقرب و برای وجاهت ایران مشارکت حداکثری داشته باشند - خاطره اولین تلاوت استاد پرهیزکار در محضر مقام معظم رهبری -ویکی شیعه

ارجاعات