الیسع

نسخهٔ تاریخ ‏۱ ژوئن ۲۰۲۴، ساعت ۱۵:۵۳ توسط Shojaei (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «'''الیسع'''؛ از پیامبران نامبرده شده در قرآن. == شناسه اسمى اليسع == «الیسع» از پیامبران الهی است که پس از الیاس ظهور کرد و نامش دو بار در قرآن ذکر شده است. (ص/۴۸ و انعام/۸۶) «الیسع» واژه ای عبری است که اصل آن «الیسع» یا «الیساع» به معنای «خدا می بیند»...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

الیسع؛ از پیامبران نامبرده شده در قرآن.

شناسه اسمى اليسع

«الیسع» از پیامبران الهی است که پس از الیاس ظهور کرد و نامش دو بار در قرآن ذکر شده است. (ص/۴۸ و انعام/۸۶) «الیسع» واژه ای عبری است که اصل آن «الیسع» یا «الیساع» به معنای «خدا می بیند» یا «خدا نجات میدهد» است؛ چرا که در زبان عبری «ال» به معنای «خدا» و «يسع» به معنای «نجات دادن» یا «دیدن» است.

شناسه رفتاری و روانی الیسع

الف) نیکوکاری

خداوند الیسع را جزء «اخیار» آورده و از او به نیکی یاد کرده است: «وَاذْكُرْ إِسْمَاعِيلَ وَالْيَسَعَ وَذَا الْكِفْلِ وَكُلِّ مِنَ الْأَخْيَارِ» (ص/۴۸)

ب) برتری بر عالمیان

خداوند الیسع را در شمار پیامبرانی که بر عالمیان برتری دارند، آورده است: «وَإِسْمَاعِيلَ وَالْیِسَعَ وَيُونُسَ وَلُوطًا وكلاً فضَّلْنَا عَلَى الْعَالَمِينَ.» (انعام/۸۶) منظور این است که خداوند او را بر افراد روزگار خود برتری داده چون پیامبر اکرم و ائمه معصومین بر آنان برتری دارند.

شناسه فکری و عقيدتي اليسع

الف) دوری از شرک

از نظر اعتقادی الیسع از هرگونه شرک و بت پرستی مبرا (پاک) بوده است. «وَلَوْ أَشْرَكُوا لَحَبِطَ عَنْهُمْ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ» (انعام/ ۸۸)

ب) پرهیزکاری

«الیسع» جزء انسانهای پرهیزکار معرفی شده است که جز خدا را عبادت نمی کرد. قرآن می فرماید: «وَاذْكُرْ إِسْمَاعِيلَ وَالْيَسَع... وَإِنَّ لِلْمُتَّقِينَ لَحُسْنَ مَآب ... .» (ص/۲۸ و ۴۹) و از هدایت خداوند بهره مند بوده است: «أُولَئِكَ الَّذِينَ هَدَي الله...» (انعام/ ۹۰)

شناسه تبليغي اليسع

الیسع از جانب خداوند دارای مقام نبوت، برخوردار از آموزه های کتاب آسمانی و حکمت و قضاوت بوده است: «أُولَئِكَ الَّذِينَ آتَيْنَاهُمُ الْكِتَابَ وَالْحُكْمَ وَالنُّبوة ...» (انعام/۸۹)

الف) سيره تبليغي اليسع

اليسع در شرایط خفقان و فشار بدون آنکه بین او و الياس نسبت خویشاوندی باشد با الیاس همراهی کرده است و پس از او جانشینی او را به عهده گرفت. در این باره چنین آمده است الیاس هنگام فرار از چنگ جبار زمانه به خانه زنی از بنی اسرائیل وارد شد که پسری بیمار به نام الیسع داشت. آن زن الیاس را پناه داد و ورودش را پنهان کرد. الیاس در عوض این خدمت برای فرزند او دعا کرد. الیسع چون بر اثر دعای او بهبود یافت، با دیدن این معجزه به او ایمان آورد و او را همراهی کرد تا اینکه الیاس به فرمان خداوند الیسع را برای رهبری و هدایت بنی اسرائیل بر انگیخت

ب) معجزات

روایتی از امام رضا نقل شده است که فرمودند: اليسع نیز مانند عیسی بر روی آب راه می رفت، مرده را زنده می کرد و کور مادرزاد و جزامیان را شفا می داد. او جز خداوند متعال هیچ کسی را عبادت نکرد و امتش نیز او را نپرستیدند.

شناسه خانوادگی الیسع

نسب اليسع: «الیسع»، پسر «أخطوب» پسر «عجوز» ذکر شده است.

نام پدر اليسع: «أخطوب» بود.

شناسه قومى اليسع

طبق روایات الیسع پس از مقام پیامبری به سوی قوم الياس فرستاده شده و مردم آنجا را به سوی توحید دعوت کرد و عموم بنی اسرائیل به او ایمان آوردند و از او اطاعت کردند.

شناسه جغرافیایی الیسع

اليسع در شهر بعلبک هلیوپولیس (سرزمین خورشید) زندگی و فوت کردند.

منابع

این مدخل برگرفته از کتاب اشخاص و گروه ها در قرآن است و مقاله آن هنوز به طور کامل تدوین نیافته است.