شیخ صلاح عبدالفتاح الخالدی

نسخهٔ تاریخ ‏۱۰ آوریل ۲۰۲۳، ساعت ۱۷:۰۵ توسط Kazemi (بحث | مشارکت‌ها)

شیخ صلاح عبدالفتاح الخالدی(زاده 1948- وفات2022)؛ اندیشمند فلسطینی در حوزه تفسیر و علوم قرآن کریم.

زندگینامه

الخالدی ۷۴ ساله متخصص در تفسیر قرآن در شهر جنین فلسطین به دنیا آمد و سپس با خانواده‌اش به اردن مهاجرت کرد. وی پس از عمری تلاش عمری در حوزه مطالعات قرآنی و تفسیر سرانجام در سال 2022 بر اثر ابتلای به کرونا دیده از جهان فروبست.

تحصیلات

این نویسنده فلسطینی در سال ۱۹۶۵، تحصیلاتش را با بورسیه تحصیلی در الازهر شروع کرد و سپس وارد دانشکده شریعت و در سال ۱۹۷۰ فارغ‌التحصیل شد. او در سال ۱۹۷۷ با دفاع از پایان نامه کارشناسی ارشد خود با عنوان «سيد قطب والتصوير الفني في القرآن»(سید قطب و صحنه‌های هنری در قرآن) موفق به فارغ التحصیلی از دانشگاه امام محمد بن سعود ریاض شد و در سال ۱۹۸۴ با دفاع از رساله «في ظلال القرآن، دراسة وتقويم»(در سایه‌سار قرآن؛ پژوهش و ارزیابی) در همان دانشگاه مدرک دکتری خود را در رشته تفسیر و علوم قرآن اخذ نمود.

مسئولیت ها

صلاح عبدالفتاح پس از فارغ‌التحصیلی از الازهر، مبلغ وزارت اوقاف اردن در شهر طفیله و در سال ۱۹۷۴م ناظر ارشاد اسلامی (دستیار مدیر اوقاف) در شهر سلط شد. او در سال ۱۹۸۰ پس از اخذ مدرک فوق‌ لیسانس به دانشکده علوم اسلامی امان رفت و تا ۱۹۹۱، در آنجا ماند. دو سال پایانی این مقطع زمانی، ریاست این دانشکده را برعهده داشت و بعد از سال ۱۹۹۱ در جایگاه مدرس دانشکده اصول دین دانشگاه «البقاء التطبيقية» فعالیت کرد.

آثار

الخالدی ده‌ها کتاب در تفسیر دارد که در برخی از آنها به اعجاز علمی در قرآن کریم پرداخته است. کتاب تفسیر طبری و التفسیر والتأويل في القرآن از جمله پژوهش‌های معروف وی به شمار می آید. عناوین کتاب‌های دیگر این نویسنده پرتلاش عبارت است از: سيد قطب: الشهيد الحي؛ أمريكا من الداخل بمنظار سيد قطب؛ تصويبات في فهم بعض الآيات؛ ثوابت للمسلم المعاصر؛ الرسول المبلغ؛ الشخصية اليهودية من خلال القرآن: تاريخ وسمات ومصير؛ لطائف قرآنية؛ الخطة البراقة لذي‌النفس التواقة؛ مفاتيح للتعامل مع القرآن؛ القصص القرآني عرض وقائع وتحليل أحداث؛ مدخل إلى ظلال القرآن؛ أفراح الروح؛ القرآن ونقض مطاعن الرهبان؛ صور من جهاد الصحابة؛ الكليني وتأويلاته الباطنية للآيات القرآنية في كتابه أصول الكافي؛ حقائق قرآنية حول القضية الفلسطينية. برخی از کتب و مقالات این نویسنده اهل تسنن از جمله «اصلاحاتی در فهم برخی آیات قرآن کریم»، «قرآن و رد شبهات»، «داستان‌های پیشینیان در قرآن کریم»، «نکته‌های نغز قرآنی»، «وعده‌های قرآنی در خصوص پیروزی اسلام»، «این است قرآن» و «اسرائیلیات معاصر» به زبان فارسی ترجمه شده است.

منابع

درگذشت اندیشمند فلسطینی حوزه تفسیر و علوم قرآنی